Kijken met Calefax

Ivar Berix: Kinan Azmeh - Wedding

De musici voorzien een nieuwe collectie video’s van persoonlijke verhalen.

Ivar Berix, klarinet
Kinan Azmeh – Wedding

Ivar: “Er valt zoveel te vertellen over deze clip uit 2015. Mijn onderzoek naar muziek uit het Midden Oosten begon in 2007. Voor het project Far East Revisited (waarmee we naar China, India en Turkije toerden in 2008 en 2009) was ik op zoek naar inspirerende componisten en artiesten uit Syrië, Iran, Libanon en Egypte. We hadden contact met concertzalen in deze landen en stonden op het punt een tournee te boeken in 2010. We (Calefax & het Tony Overwater Trio met Wim Kegel op drums en Maarten Ornstein op sax) kwamen met muziek van Duke Ellington (Far East Suite) en wilden deze combineren met nieuwe muziek uit de regio.

Dus ja waar zocht ik op? Links met Ellington, jazz, improvisatie, maar ook naar hedendaagse componisten en inspirerende persoonlijkheden. Ik snuffelde online in kleine lokale platenlabels en beluisterde korte fragmenten op YouTube. Zo vond ik op een dag een plaat van de groep Hewar, met de mij toen nog onbekende klarinettist Kinan Azmeh. Zodra ik de plaat hoorde wist ik dat we onze gedroomde samenwerkingspartner hadden gevonden. Dat het toen nog lang zou gaan duren voor we elkaar zouden ontmoeten wist ik toen nog niet. Want in 2010 begon in Egypte de Arabische lente, een golf van opstanden, protesten en revoluties in de Arabische wereld. De tournee werd natuurlijk afgelast.

De samenwerking kwam tot stand nadat we Kinan een compositieopdracht verstrekten in 2011. In augustus 2012 vond de première plaats van Five Flying Dutchmen in Osnabrück, en Kinan was erbij! Die ontmoeting was bijzonder hartelijk en daarna bleven de nieuwe stukken komen: Ibn Arabi Postlude en Wedding waren de bekendste en vonden ook nog hun plek op een cd met Eric Vloeimans.

Ik vind het geweldig om te zien dat Kinan nu wereldberoemd is – hij reist de hele wereld over en werkt samen met beroemdheden als Yo-Yo Ma en het Silk Road Ensemble maar toert vooral rond met zijn eigen bands zoals de Cityband en Hewar.”