Hidden Gems # 1 César Franck

hidden
gems

feiten & verhalen #1 Prélude, fugue et variation van César Franck

De muzikale juweeltjes van ons nieuwe album Hidden Gems zitten vol met bijzondere feiten en verhalen. Het eerste stuk dat we uitlichten is de Prélude, fugue et variation van César Franck (1822-1890). Op zondag 22 april 2018 speelden we dit werk live in de uitzending van Podium Witteman.

Het heeft verrassend lang geduurd voordat onze arrangeurs zich op de orgelliteratuur stortten. Inmiddels staan regelmatig orgelwerken van Bach en Buxtehude op de lessenaar, maar de eerste stap werd gezet in 2014 toen Jelte Althuis de orgelversie van Prélude, fugue et variation van César Franck (1822-1890) arrangeerde voor rietkwintet.

Persoonlijke Herinnering

Dit werk opent met een melodie die Jelte omschrijft als “één van de mooiste uit de muziekliteratuur”. Na een korte fuga start een schijnbaar nieuw stuk, maar dat blijkt de zacht-parelende begeleiding te zijn van de terugkerende melodie uit de prelude. De pakkende schoonheid van deze openingsmelodie wordt geïllustreerd door een persoonlijke herinnering.

“Tijdens het eerste kamermuziekconcert dat ik in mijn leven bezocht werd dit stuk gespeeld op vier klarinetten. Ik vond het prachtig en heb de muziek altijd onthouden – zonder te weten wat het was. Totdat ik studeerde aan het Utrechts Conservatorium waar ik, naast klarinet, ook fanatiek kerkorgel studeerde. Op een dag kreeg ik dit stuk op als huiswerk, begon te studeren en herinnerde mij direct mijn eerste concert.”

Hidden Gems live beleven?

Calefax geeft van 17 mei t/m 26 mei 2018 vijf concerten op bijzondere locaties in het land. De exacte plek, die houden we nog even verborgen. Koop een ticket voor de datum en stad naar je keuze en doe mee met het raadspel. We geven je elke week een nieuwe hint.

Lukt het je de juiste locatie te raden? Dan maak je kans op mooie prijzen, waaronder een exclusief huiskamerconcert door Calefax.