Kijken met Calefax

Jelte Althuis: Rameau - Les Boréades

De musici voorzien een nieuwe collectie video’s van persoonlijke verhalen.

Jelte Althuis, basklarinet
Rameau – Les Boréades

Jelte: “Jean-Philippe Rameau is gewoon een geweldige componist, ik kan het niet genoeg zeggen!

Hij maakt gedurfde keuzes bij het inkleuren van de partituur en weet van elk wijsje een feest te maken. Calefax speelt zijn muziek al vele jaren, maar eerst waren dat alleen stukken voor clavecimbel. Les Boréades is geschreven voor koor, orkest en een aantal vocale solisten.

In deze suite gebruik ik instrumentale delen die in de oorspronkelijke versie de omlijsting vormen bij het verhaal. Mijn keuzes werden destijds vooral bepaald door de beschikbare bladmuziek en ik herinner mij de hulp die ik kreeg van een vriendin die connecties had bij een toonaangevend muziekarchief. Wat was ik blij dat ze ‘Entrée de Polymnie’ had weten te vinden! Ik maakte een vertaling van orkest naar rietkwintet en Keith Randolph vertaalde in 2011 de klank naar beweging. Bij elkaar opgeteld werd dit een onvergetelijk project met de dansafdeling van Codarts Rotterdam.”