Winnaar Composers Competition 2022

Ufuk Biçak wint de jubileumeditie met zijn compositie Devinim

De Turkse componist Ufuk Biçak (1989) wint de vijftiende editie van de internationale compositiewedstrijd voor rietkwintet, die sinds 2008 jaarlijks wordt uitgeschreven door Calefax. Hij won de eerste prijs voor zijn compositie Devinim.

De Calefax Composers Competition werd dit jaar voor de vijftiende keer uitgeschreven. Dit jubileum werd gevierd met onder meer een eenmalige verhoging van het prijzengeld naar €5000,- en de benoeming van een publiekswinnaar. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens Calefax’ jaarlijkse PAN festival. De jury bestond uit alle vijf de musici van Calefax met als externe voorzitter componist Kate Moore. Alle 72 inzendingen van over de hele wereld werden anoniem beoordeeld.

De jury over Devinim

Devinim is een verfijnde compositie met een sterk concept dat op een geraffineerde wijze is uitgewerkt. De klankwereld is pakkend en mooi in balans. Door het effectief verdelen van muzikale ideeën over de instrumenten ontstaat een dialoog waarin kleuren en boventonen de klankwereld binnendringen en verrijken. Instrumentaal is het origineel, gevoelig en authentiek.”

Biçak wint het geldbedrag van €5.000,-. Calefax zal Devinim in het komende jaar 2023 uitvoeren. Daarnaast nemen diverse andere rietkwintetten over de wereld deze composities in hun repertoire op.

Publiekswinnaar en special Mentions en uit het World Wide Reed Quintet Network
Ter ere van het jubileum kon het publiek dit jaar stemmen op hun favoriet tijdens de Openbare Finaleronde in de Tolhuistuin te Amsterdam voor een special mention.

In 2012 startte Calefax het ‘World Wide Reed Quintet Network’. Een platform voor alle rietkwintetten ter wereld, groepen die in de voetsporen treden van Calefax, de uitvinders van dit nieuwe genre. Sinds negen jaar sluit een groeiend aantal rietkwintetten uit het netwerk zich aan bij de compositiewedstrijd, waardoor de winnaars en alle deelnemers uitvoeringen van hun werk over de hele wereld tegemoet kunnen zien. Twee rietkwintetten uit dit netwerk kozen een eigen winnaar uit de inzendingen en Calefax deelde zelf ook een special mention uit:

De publiekswinnaar
Dropp’d Hard van Florence Anna Maunders (VK)

Special Mentions
Van Atlantic Reed Consort (VS):
Propagations van Ong Ping Din (Singapore)

Van Kalamos Reed Quintet (Kroatië):
Not so classical sonata van Alfian Emir Adytia (Indonesië/NL)

Van Calefax (NL):
Ode to Unrequitted Love van Erik Sköld (Zweden)

Via de eigen uitgeverij, de Calefax Edition, en via de website deelt Calefax composities en arrangementen die speciaal voor rietkwintet werden geschreven. Zo ook de collectie die Calefax sinds 2008 heeft opgebouwd door middel van de Calefax Composers Competition.