Musici

De vijf musici van Calefax zijn uitvinders van het rietkwintet: Oliver Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot).

Musici

Ivar Berix (klarinet)

Klarinettist Ivar Berix (1967) speelt sinds 1987 in Calefax. Hij heeft een ongekend brede muzieksmaak, doet graag onderzoek en is (dus) licht verslaafd aan Spotify. Ivar geeft graag les; met name het coachen van ensembles en het werken aan groepsvorming heeft zijn interesse. Ivar heeft gevoel voor de zakelijke kant en is dan ook verantwoordelijk voor het financiële beleid van de groep. Hij bespeelt Reform-Boehm klarinetten, in 1986 gebouwd door Herbert Wurlitzer, en gebruikt een Viotto-mondstuk en Van Dooren-rieten nr. 3. Ivar houdt van dansen, vooral als hij dat op blote voeten kan doen.

Musici

Oliver Boekhoorn (hobo)


Oliver Boekhoorn (1970) is de hoboïst en het jongste lid van Calefax. Zijn muzikale opleiding genoot hij aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam. Hij is tevens lid van Cobla Amsterdam waar hij Tenora speelt en is daarnaast geregeld te gast bij de grote orkesten en ensembles in Nederland. Oliver speelt een Marigaux hobo, maar voor althobo en oboe d’amore prefereert hij Bulgheroni. Ook heeft hij een grote voorliefde voor de Ierse muziek en speelt sinds enige tijd ook Duduk, een Armeens dubbelriet instrument. In zijn vrije tijd vliegt Oliver parapente over de duinen en de alpen, of struint hij door de bossen met zijn fotocamera.

Musici

Raaf Hekkema (saxofoon)

Raaf Hekkema (1968) arrangeerde naar schatting ongeveer de helft van het Calefax-repertoire. Hij treedt ook op als solist. Raaf zet zich in voor het ontwikkelen van repertoire voor de saxofoon, wat soms leidt tot schijnbaar onmogelijke projecten zoals zijn bewerking en cd-opname van de 24 vioolcaprices van Paganini, waarvoor hij in 2007 door het Duitse ECHO Klassik tot ‘Instrumentalist of the year’ werd benoemd. Daarnaast won hij verscheidene andere prijzen. Zijn arrangementen en composities worden uitgegeven door Schott Music. www.raafhekkema.com.

Musici

Jelte Althuis (basklarinet)

Jelte Althuis (1967) studeerde klarinet bij Herman Braune en George Pieterson aan het conservatorium van Amsterdam en behaalde zijn examen Uitvoerend Musicus in 1993. Zijn gelijktijdige studie basklarinet bij Harry Sparnaay sloot hij met onderscheiding af. Sinds 1994 is hij lid en arrangeur van Calefax, daarnaast speelt hij regelmatig in de grote orkesten in Nederland. In Calefax beperkt hij zich meestal tot de basklarinet en bassethoorn. Jelte bezit, onderhoudt en rijdt een Volvo Amazone uit 1969.

Musici

Alban Wesly (fagot)

Alban Wesly (1967) is de fagottist, mede-oprichter, en één van de arrangeurs van Calefax. Hij is tevens fagottist van het het duitse musikFabrik. Zijn muzikale opleiding genoot hij aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag, waar zijn examen kamermuziek werd gehonoreerd met onderscheiding en de Kolfschoten-prijs. Hij werkte intensief samen met componisten als Gijsbrecht Royé, Karlheinz Stockhausen, Mauricio Kagel, Heinz Holliger, Mayke Nas, Jonathan Harvey en Peter Eötvös. Hij speelt op een fagot van Stephan Leitzinger uit 2012 en op rieten van Chris van Os. Alban vindt zichzelf de beste voetballer van het kwintet. Eigen site: www.wesly.eu