35 jaar Calefax

35 jaar Calefax

Jubileumactiviteiten

Calefax viert zijn vijfendertigjarig jubileum op een aantal bijzondere manieren.

In oktober vond de release van het nieuwe album Bach’s Musical Offerings plaats en de concerttournee 35 vette jaren!. Speciaal voor alle rietblazers is er de kans om thuis samen met ‘Calefax minus one’ te spelen. Later in het seizoen volgen verscheidene premières, en een radiodocumentaire over Calefax, gemaakt door Radiomakers Desmet.

35 jaar Calefax

35 vette jaren!

Calefax viert dit seizoen zijn zevende lustrum en geeft met 35 vette jaren! een kijkje in de muzikale keuken van ’s werelds eerste rietkwintet.

In 35 jaar groeide Calefax uit van een muziekgroep van vijf schooljongens tot een ensemble van wereldklasse. Aan de hand van vijf stukken, elk door één van de musici uitgekozen, zijn we getuige van de ervaringen en hoogtepunten die Calefax in zijn lange carrière meemaakte. Aan ieder stuk gaat een korte video vooraf waarin telkens één van de blazers vertelt wat dit werk voor hemzelf of voor Calefax betekend heeft. Bekijk het concert van 25 november terug via deze livestream.

Bach's Musical Offerings

Nieuw album bij 35-jarig jubileum van Calefax.

Bach’s Musical Offerings omvat een collectie van muzikale geschenken van Johann Sebastian Bach, bewerkt door saxofonist Raaf Hekkema. Na de opnames van de Kunst der Fuge en de Goldbergvariaties is dit het derde geheel aan Bach gewijde album van Calefax. Het stuk Musikalisches Opfer klinkt in een vorm waar arrangeur Hekkema ruim tien jaar op gepuzzeld heeft. Hierna klinkt de zelden gehoorde 14 Canons op de baslijn van de Goldbergvariaties. Het album eindigt met Bachs Canonische Variaties op Vom Himmel hoch. In Hekkema’s bewerking hebben alle negen bekende versies van de melodie een plaats gekregen, waardoor een veelkleurige kerstcollage is ontstaan. In het zesstemmige Musikalisches Opfer en in de 14 Canons wordt Calefax bijgestaan door Arthur Klaassens op althobo en lupofoon (een soort bashobo).

Speel mee met Calefax!

Aan al zijn rietblazende fans over de hele wereld biedt Calefax de gelegenheid om met één track van het album mee te spelen.

Van het grootse Ricercar uit Musikalisches Opfer maakte Calefax zes opnames, telkens minus one. Speel je zelf één van de rietinstrumenten van Calefax? Download dan je partij, plus het audio-bestand waarin jouw stem ontbreekt.