In het hoofd van de componist

In het hoofd
van de
componist

Hoe ontstaat muziek? Waar komen noten vandaan? Bedenkt de componist een riedeltje of dringt de melodie zichzelf op? Zijn heftige emoties de broedkamer van gloedvolle muziek of is de stilte juist voorwaarde voor een muzikale storm?

Wanneer de arrangeurs van Calefax zich verdiepen in een partituur, nemen ze als het ware een kijkje in het hoofd van de componist. Soms speelt bij het componeren de liefde of waanzin een rol, maar geldingsdrang of geldzorgen kunnen ook een grote drijfveer zijn.

In dit programma laat Calefax het publiek zien hoe muziek geboren wordt, zich ontwikkelt en tenslotte zich in volle glorie aan de wereld toont. De stukken muziek zullen worden omlijst door gesproken teksten van de hand van regisseur Titus Tiel Groenestege – waarmee Calefax eerder succesvol samenwerkte in het programma Orpheus met Remy van Kesteren.

Geheel in de stijl van Calefax’ zal het programma bestaan uit arrangementen van (bestaande) composities,  maar ook uit een gloednieuw geschreven werk van Jan Vriend getiteld Peregrination. Daarnaast speelt Calefax in dit programma Unto the Breach van Emily Howell, een computerprogramma gecreëerd door David Cope. In dit werk horen we hoe algrotimes en kunstmatige intelligentie het zouden kunnen overnemen van de emotionele ingevingen van de menselijke ziel.

 

Programma

Calefax speelt in dit programma muziek van:
Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Anton Bruckner, Claude Debussy, César Franck, Emily Howell, Frans Liszt, Marin Marais, Conlon Nancarrow, Robert Schumann, Alessandro Stradella, Jan Vriend, Anton Webern

Gespeelde concerten

do 6 dec '18 20.00 In het hoofd van de componist TivoliVredenburg Utrecht / NL
zo 9 dec '18 14.30 In het hoofd van de componist De Doelen Rotterdam / NL
vr 14 dec '18 20.00 In het hoofd van de componist ECI Cultuurfabriek Roermond / NL
zo 16 dec '18 11.30 In het hoofd van de componist Stadsgehoorzaal Leiden / NL