Interactieve livestream

Interactieve
livestream

De Nieuwe Wereld volgens Dvořák | ma 26 april 20.00 uur

Calefax zendt live vanuit het Concertgebouw Amsterdam een interactieve livestream van De Nieuwe Wereld volgens Dvořák uit via het platform Concert in Huis. Tijdens het concert worden live muziek en vooraf opgenomen concertvideo’s afgewisseld met vragen uit het publiek en verhalen over de stukken, verteld door de musici.

In 1891 werd Antonín Dvořák naar de Verenigde Staten gehaald om de ‘Amerikaanse muziekstijl’ vorm te geven. Doordat welvarende componisten voortbouwden op de muziek van hun Europese voorouders, was er tot dat moment in de klassieke muziek nauwelijks sprake van een Amerikaanse identiteit. Toen Dvořák in Amerika voor het eerst spirituals hoorde, zag hij in dat deze liederen dezelfde functie vervulden als de Boheemse volksmuziek in zijn eigen composities. Dit inzicht betekende een keerpunt voor de Amerikaanse klassieke muziek, waar meer aandacht kwam voor muziek van andere etnische groepen. In De Nieuwe Wereld volgens Dvořák belicht Calefax Amerikaanse muziek die vóór Dvořáks komst nauwelijks kansen kreeg én de ontwikkeling die de muziek daar na zijn vertrek doormaakte.

Deelnemen als interactief publiek

Calefax is op zoek naar mensen die deel willen nemen aan het interactieve publiek. In de concertzaal staat een projectiescherm waarop een deel van het publiek zichtbaar is voor de musici. Dit publiek bepaalt voor een groot deel de sfeer in de concertzaal. Zij bekijken het concert via het videoconferentie-platform Zoom. Een ticket kost slechts 5 euro. Aanmelden voor het interactieve publiek kan tot en met zondag 25 april door een mail te sturen naar pr@calefax.nl.

Programma

Antonín Dvořák, delen uit Kwintet Op. 97, ‘American’
Henry T. Burleigh Southland Sketches
Samuel Barber Excursions Op. 20
Tobias Klein, première van Clay
George Gershwin Rhapsody in Blue
Billy Strayhorn Lush Life

Gespeelde concerten

ma 26 apr 20.00 Interactieve livestream Het Concertgebouw Amsterdam / NL