Jubileumlezing SPUI25

Jubileumlezing
SPUI25

14 november

Op 14 november spelen Ramsey Nasr en Calefax Waldszenen tijdens de besloten jubileumlezing van bioloog Merlin Sheldrake ter ere van het 15-jarig bestaan van SPUI25.

Hoe meer we over schimmels te weten komen, hoe meer we onze ideeën over de wereld en het leven moeten bijstellen, stelt Merlin Sheldrake in Verweven leven. Tijdens de besloten tweede SPUI25-jubileumlezing gidst de Britse bioloog ons langs korstmossen, gist en psychedelica naar het grootste organisme ter wereld en de complexe netwerken van het ‘wood wide web’. Daaropvolgend brengen Ramsey Nasr en Calefax rietkwintet een virtuoze ode in poëzie en muziek aan het kleinste leven.

De meeste mensen kennen schimmels als bovengrondse paddenstoelen, maar het merendeel leeft ondergronds of zweeft in de lucht en is daar essentieel voor andere levensvormen. In zijn baanbrekende boek Verweven leven. De verborgen wereld van schimmels toont Merlin Sheldrake hoe schimmels onze concepten over individualiteit en intelligentie op zijn kop zetten.

Voor Ramsey Nasr was het boek van Sheldrake de voornaamste inspiratiebron voor Waldszenen, een dichtcyclus die hij schreef op basis van het gelijknamige pianowerk van Robert Schumann. De pianomuziek werd door Calefax gearrangeerd voor rietblazers, en samen vormt het een moderne vertelling over het bos dat we maar zelden zien: een krioelende microwereld onder en vlak boven de grond. Waldszenen is geschreven in het kader van Spraakmakers, een concertserie waarbij topacteurs prikkelende verhalen over de wereld van nu combineren met bijpassende klassieke muziek en wordt vanwege het 15-jarig jubileum van SPUI25 nog eenmaal ten gehore gebracht.

Gespeelde concerten

ma 14 nov '22 20.00 Jubileumlezing SPUI25 Oude Lutherse Kerk Amsterdam / NL