VAL

VAL

Wie durft er nog te vallen?

Calefax en theatergezelschap Schweigman& brengen met VAL een muzikale ode aan het vallen, waarbij we onze angst recht in de ogen kijken.

Vallen, we doen het liever niet. Wie valt, is kwetsbaar. In onze maatschappij kijken we liever naar de stijgende lijn: altijd hoger, verder, sneller, meer. Maar hoort vallen niet gewoon bij het leven? Water verdampt, stijgt op en valt terug als regen; een mens leert en leeft met vallen en opstaan. Waar blijft onze creativiteit als we geen sprong in het diepe meer durven wagen?

VAL is muziektheater; muziek en fysiek spel zijn even belangrijk. Onze rietinstrumenten lenen zich perfect voor extreem hoge en lage tonen: zij maken het vallen voelbaar. Te meer omdat we ons vrij bewegen in de ruimte, tot de nok aan toe. In VAL zijn we daarom niet alleen muzikant, maar ook performer. Componist Yannis Kyriakides, die eerder al met ons samenwerkte, zorgt voor een intrigerende mix van conventionele muziekinstrumenten en elektronische geluiden. Bachs ‘Canon Perpetuus’ uit het Musikalisches Opfer is als een rode draad door de voorstelling geweven, soms herkenbaar, soms uitgerekt, omgekeerd en in vele lagen. Het staat voor een constant opwaartse beweging en is hiermee een metafoor voor de oneindige val. Als de melodie stijgt, stijgen we mee of vallen we?

VAL

Over Schweigman&

Schweigman& weet al zestien jaar een universele, menselijke snaar te raken, zowel op locatie als in de theaters. Het gezelschap van Boukje Schweigman staat bekend om haar unieke theatertaal: als bezoeker beland je in een woordeloos universum waar de zintuigen op scherp worden gezet. De ervaring is voor iedereen persoonlijk, maar zoals een journalist schreef: zelfs de stugste toeschouwer wordt geraakt. Met VAL brengt het gezelschap haar poëtische theatervorm naar de grote zalen. Waar Kyriakides de fysieke grenzen van de musici opzoekt, doet Boukje Schweigman dit in haar voorstellingen bij haar spelers. Schweigman: “We willen binnen de relatief veilige kaders van het theater een spel spelen met onze oerangsten. Waarom willen we wegblijven van de zwaarte, van onze hoogtevrees, van onze angst om te vallen? Kunnen we deze fysiek voelbaar maken binnen de hoogste theaterzalen? De performers zoeken fysieke extremen op, waardoor ze ons confronteren met de kwetsbaarheid van onze lichamelijkheid die tijdens het gevaar van een val zo goed te voelen is.”

Credits

Regie: Boukje Schweigman
Muziek: Yannis Kyriakides
Decor- en lichtontwerp: Theun Mosk
Performers: Hidde Aans-Verkade, Erwin Dörr, Koen van der Heijden, Francesca Lazzeri, Goda Zukauskaite
Muzikale leiding: Calefax
Regieassistentie: Anemone Oostvriesland
Kostuums: Esmee Thomassen

Speellijst

wo 24 jul 20.00 VAL Stadsschouwburg Utrecht (Try-out) Utrecht / NL Tickets
do 25 jul 20.00 VAL Stadsschouwburg Utrecht (Try-out) Utrecht / NL Tickets
vr 26 jul 20.00 VAL Stadsschouwburg Utrecht (Try-out) Utrecht / NL Tickets
vr 20 sep 20.00 VAL Stadsschouwburg Utrecht / NL Tickets
za 21 sep 20.00 VAL Stadsschouwburg (première) Utrecht / NL Tickets
zo 22 sep 20.00 VAL Stadsschouwburg Utrecht / NL Tickets
do 26 sep 20.00 VAL Chassé Theater Breda / NL
za 28 sep 20.00 VAL De Warande Turnhout / BE
wo 2 okt 20.00 VAL Zwolse Theaters Zwolle / NL
wo 9 okt 20.00 VAL Stadstheater Arnhem Arnhem / NL
ma 14 okt 20.00 VAL Stadsschouwburg Amsterdam / NL
wo 16 okt 20.00 VAL Koninklijke Schouwburg Den Haag / NL
ma 21 okt 20.00 VAL Stadsschouwburg Groningen / NL
wo 6 nov 19.00 VAL Theater aan de Parade (November Music Festival) Den Bosch / NL
do 21 nov 20.00 VAL Stadsschouwburg Rotterdam / NL