WMC Academy

WMC Academy

coaching door Calefax

Op zaterdag 16 juli 2022 biedt het WMC aan amateurs van alle niveaus de kans om hun licht op te steken bij één van de meest succesvolle kamermuziekgroepen van Europa: het Nederlandse rietkwintet Calefax. Er is ruimte voor bestaande ensembles én voor secties uit blaasorkesten die eens een keer ongedirigeerd willen werken.

Omdat Calefax ongedirigeerd en in kleine bezetting speelt, en zijn muziek zelf arrangeert, is er een andere (voor blazers unieke) kamermuzikale speelstijl ontstaan. Calefax wil graag met amateurmusici uit blaasorkesten samenwerken, om deze speelstijl over te dragen en het ensemblespel van de orkestleden verder te helpen ontwikkelen.

Tijdens de WMC academy zullen verschillende kleinere ensembles, subgroepen vanuit het blaasorkest, aan de slag gaan met de musici van Calefax. Met speciaal voor deze cursus geselecteerd en gearrangeerd repertoire zal gewerkt worden aan een speelstijl die Calefax eigen is, het ongedirigeerd spelen, waarbij eigen initiatief en muzikaliteit, luisteren naar jezelf en elkaar, centraal staan. Ook bestaande ensembles die, los van een blaasorkest, al langer samenspelen zijn hartelijk welkom met hun eigen repertoire.

Als blazersgroep heeft Calefax altijd een fascinatie gekoesterd voor de rijke traditie van blaasorkesten. Dat klinkt logisch, maar dat is het niet. De wereld van de blaasorkesten en die van de klassieke muziek zijn namelijk strikt gescheiden domeinen en lijken in de praktijk weinig met elkaar te maken te hebben, ieder met zijn eigen musici, repertoire en publiek. Dat terwijl er in elk blaasorkest minstens één rietkwintet verscholen zit. Er valt enorm veel te leren én te genieten van elkaars muziek en werkveld. Tijdens deze editie van de WMC Academy wil Calefax proberen deze werelden nader tot elkaar brengen.

Gespeelde concerten

za 16 jul '22 09.00 WMC Academy Afgelast - Wereld Muziek Concours - Abdij Rolduc Kerkrade / NL