Mithatcan Öcal
wint
Calefax Composers
Competition 2017

Calefax  |  28 december 2017

De Turkse componist Mithatcan Öcal (1992) is winnaar van de internationale compositiewedstrijd voor rietkwintet, die jaarlijks wordt uitgeschreven door Calefax. Öcal won de wedstrijd met zijn compositie ‘Avis Nocturna’.

De prijs werd op donderdagavond 28 december 2017 uitgereikt in Muziekgebouw aan ’t IJ tijdens het jaarlijkse PAN Festival van Calefax.

De jury bestond uit alle vijf de musici van Calefax met als externe voorzitter de Nederlandse Mayke Nas, Componist des Vaderlands. Alle inzendingen werden anoniem beoordeeld. Uit de 21 inzendingen uit 11 verschillende landen over de hele wereld heeft de jury voor het werk van de jonge Turkse componist gekozen.

De jury over het werk van Öcal:
“Avis Nocturna is een ode aan de beste zangers uit de natuur: vogels. Een zorgvuldig opgebouwde en uitgewerkte compositie vol kwinkslagen en referenties. Niet alleen naar herkenbare geluiden en muzikale gestes, maar ook naar de muziekgeschiedenis in een verwijzing naar de vogelcomponist bij uitstek: Olivier Messiaen. Een virtuoos vormenspel waarin een paar effectvol geïnstrumenteerde basiselementen met een wonderlijke timing telkens een kleine verandering ondergaan. De componist maakt met een aanstekelijke lichtheid maximaal gebruik van beperkte middelen.”

Mithatcan Öcal wint Calefax Composers Competition 2017

De prijs

Öcal ontvangt een geldprijs van € 3.000,- voor zijn winnende compositie en zijn stuk ging op 28 december 2017 in première tijdens het PAN Festival van Calefax in Muziekgebouw aan ‘t IJ. Daarnaast zal zijn compositie door zeven andere rietkwintetten over de wereld op het repertoire worden opgenomen: Atlantic Reed Consort (USA), Akropolis Reed Quintet (USA), Blattwerk (CH), Cascadia Reed Quintet (CA), Kalamos Reed Quintet (HR), Nexus Reed Quintet (CH) en Splinter Reeds (USA).

Special mentions

Daarnaast ontvingen de volgende composities special mentions:
Suite No. 6 door Christiaan Janssen (geselecteerd door het Atlantic Reed Consort)
Mandragora door Michal Lesniak (geselecteerd door het Akropolis Quintet)

World Wide Reed Quintet Network

In 2012 startte Calefax het ‘World Wide Reed Quintet Network’. Een platform voor alle rietkwintetten ter wereld, groepen die in de voetsporen treden van Calefax, de ‘uitvinders’ van dit nieuwe genre. Sinds zeven jaar sluit een groeiend aantal rietkwintetten uit het netwerk zich aan bij de compositiewedstrijd, waardoor de winnaars uitvoeringen van hun werk over de hele wereld tegemoet kunnen zien.

Via de eigen uitgeverij, de Calefax Edition, en via de website
deelt Calefax composities en arrangementen die speciaal voor rietkwintet werden geschreven.