Winnaars
Calefax Composers Competition
2018

Yeonju Kim (Korea) en Yonatan Ron (Israël)

De Koreaanse Yeonju Kim en de Israëlische Yonatan Ron zijn de winnaars van de internatio­nale compositiewedstrijd voor rietkwintet, die jaarlijks wordt uitgeschreven door Calefax. Zij delen samen de eerste prijs met de composities Circularity (Yeonju Kim) en Uberstunts (Yonaton Ron)

De uitslag werd donderdagavond 28 december 2018 in Amsterdam bekend gemaakt door jury-voorzitter Martijn Padding in Muziekgebouw aan ’t IJ tijdens het jaarlijkse PAN Festival van Calefax.

De jury bestond uit alle vijf de musici van Calefax met als externe voorzitter componist Martijn Padding. Alle inzendingen werden anoniem beoordeeld. Uit de vijftien inzendingen uit van over de hele wereld heeft de jury voor het werk van deze twee componisten gekozen. De jury over de winnende composities:

Circularity van Yeonju Kim
Dit werk valt op door de consistentie van de compositie, de muzikale ideeën komen allemaal uit één bron, de vorm is zeer uitgebalanceerd, de instrumentatie is avontuurlijk, virtuoos en ingewikkeld en de klankwereld die het oproept toont een grote fantasie en inspiratie.

Uberstunts van Yonatan Ron
Hoewel dit stuk vrij kort is, is het erg divers en rijk aan textuur. Het werk is een montage van muzikale blokken die weinig verbinding vertonen, maar het contrast tussen hen werkt goed. De muziek heeft een open en toegankelijk karakter door de goed gekozen toonhoogtes en transparante opbouw.

Yeonju Kim en Yonatan Ron delen het geldbedrag van € 2.000,- voor de winnende composities en de compositie Uberstunts ging in première tijdens het PAN Festival van Calefax in Muziekgebouw aan ‘t IJ. Daarnaast zal zijn compositie door diverse andere rietkwintetten over de wereld in het jaar 2019 worden uitgevoerd.

Winnaars Composers Competition 2018
Winnaars Composers Competition 2018

Special Mentions uit World Wide Reed Quintet Network
In 2012 startte Calefax het ‘World Wide Reed Quintet Network’. Een platform voor alle rietkwintetten ter wereld, groepen die in de voetsporen treden van Calefax, de ‘uitvinders’ van dit nieuwe genre. Sinds zeven jaar sluit een groeiend aantal rietkwintetten uit het netwerk zich aan bij de compositiewedstrijd, waardoor de winnaars en ook overige deelnemers uitvoeringen van hun werk over de hele wereld tegemoet kunnen zien. Twee rietkwintetten uit dit netwerk kozen een eigen winnaar uit de inzendingen:

Special mentions
van Cascadia Reed Quintet (Canada):
It’s Okay They’re Only Feelings van Remy Alexander (NL)

van Paradise Winds (VS):
Circularity van Yeonju Kim (Korea)

Via de eigen uitgeverij, de Calefax Edition, en via de website https://calefax.nl/calefax/educatie/calefax-composers-competition/ deelt Calefax composities en arrangementen die speciaal voor rietkwintet werden geschreven.