Winnaar
Calefax Composers Competition
2019

Uğurcan Öztekin (Turkije)

De Turkse componist Uğurcan Öztekin is de winnaar van de internationale compositiewedstrijd voor rietkwintet, die jaarlijks wordt uitgeschreven door Calefax. Hij won de eerste prijs met de compositie Conference of the Birds Amsterdam .

De uitslag werd zaterdagavond 28 december 2019 in Amsterdam bekend gemaakt door jury-voorzitter Yannis Kyriakides in Muziekgebouw aan ’t IJ tijdens het jaarlijkse PAN Festival van Calefax.
De jury bestond uit alle vijf de musici van Calefax met als externe voorzitter componist Yannis Kyriakides. Alle inzendingen werden anoniem beoordeeld. Uit de veertig inzendingen van over de hele wereld heeft de jury voor dit werk gekozen. De jury over de winnende compositie:

Conference of the Birds Amsterdam van Uğurcan Öztekin
Dit poëtische werk bestaat uit een doorlopende opbouwende beweging waarin vogelklanken transformeren naar pakkende ritmische melodieën. Het zit vol energieke en speelse componenten en is zowel een plezier om te spelen als om naar te luisteren – een balans die lastig is om te vinden en enorme kennis vraagt om goed toe te passen.

Uğurcan Öztekin ontvangt het geldbedrag van € 2.000,- voor zijn winnende compositie. Tijdens de PAN ’20 gaat Conference of the Birds Amsterdam in première in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Daarnaast voeren diverse andere rietkwintetten over de wereld in het jaar 2020 de compositie uit, waaronder Nexus Reed Quintet (CH) en Splinter Reeds (USA).

Via de eigen uitgeverij, de Calefax Edition, en via de website https://calefax.nl/calefax/educatie/calefax-composers-competition/ deelt Calefax composities en arrangementen die speciaal voor rietkwintet werden geschreven.

Winnaar Composers Competition 2019