Kijken met Calefax

Jelte Althuis: P.A. Locatelli - Introduzione Teatrale

De musici voorzien een nieuwe collectie video’s van persoonlijke verhalen.

Jelte Althuis, basklarinet
P.A. Locatelli – Introduzione Teatrale Op. 4 (1-3)

Jelte: “Deze muziek staat op een cd die ik al jaren in huis had, voordat ik hem beluisterde. Het was ooit een verjaardagscadeau geweest, maar de naam van de componist en die van de compositie, maakte dat de plaat jarenlang in het cellofaan gevangen bleef.

Pas toen ik bij een programma-onderzoek de naam Locatelli weer tegenkwam, maakte ik het doosje open en ging luisteren. De levenslust klaterde uit de speakers en ik zag de Calefax-partituur direct voor me!

Ik herinner me het gestoei met de noten: de strijkers in de oorspronkelijke partituur comprimeerden de klank en de contrabas speelt dezelfde noten als de cello, maar dan een octaaf lager. Als je die formule bij het bewerken voor rietkwintet overneemt, krijg je niet de klank die ik in mijn hoofd al hoorde. Daarom springt in ‘mijn’ versie de baspartij voortdurend van het ene octaaf naar het andere. Bovendien wordt de baspartij door zowel de fagot als de basklarinet gespeeld, afwisselend unisono en in octaven. Dit is mijn manier geweest om de levenslust en de energie te vertalen van de strijkersklank naar die van Calefax.”