Winnaars
Calefax Composers Competition
2020

Nina Shekhar en Patrick Jones

De Amerikaanse Nina Shekhar (1995) en de Engelse Patrick Jones (1989) zijn de winnaars van de internationale compositiewedstrijd voor rietkwintet, die sinds 2008 jaarlijks wordt uitgeschreven door Calefax. Zij delen de eerste prijs met hun composities Uncanny Vale (Patrick Jones) en Red (Nina Shekhar).

Dit jaar vond de bekendmaking niet plaats tijdens Calefax’ jaarlijkse PAN festival, dat is uitgesteld vanwege het coronavirus, maar werd de winnaar online bekendgemaakt. De jury bestond uit alle vijf de musici van Calefax met als externe voorzitter componist Joël Bons. Alle 58 inzendingen van over de hele wereld werden anoniem beoordeeld.

De jury over Uncanny Vale (Patrick Jones)

“Uncanny Vale is een compact stuk dat lange melodische lijnen combineert met energieke uitbarstingen. Het is een levendig gesprek voor 5: wervelwinden worden afgewisseld met lyrische passages, waarin de individuele spelers beurtelings de leiding nemen. De jury is onder de indruk van de uitstekende – vaak virtuoze en gedetailleerde – instrumentale schrijfwijze.”

De jury over Red (Nina Shekhar)

“Red is gebaseerd op één sterk idee: de onvoorspelbaarheid van een vlam. In de woorden van de componist: “Het werk is een poging om de dansachtige kwaliteit van de vluchtige bewegingen van een vlam vast te leggen”. Dat is precies wat het stuk op fantasievolle en inventieve wijze doet. Red valt op door zijn drive, vrije geest en speelse grilligheid, zonder dat de vorm ontspoort.”

Shekhar en Jones delen het geldbedrag van € 2.000,- . Calefax zal Red en Uncanny Vale in het komende jaar 2021 uitvoeren. Daarnaast nemen diverse andere rietkwintetten over de wereld deze composities in hun repertoire op.

Special Mentions uit het World Wide Reed Quintet Network
In 2012 startte Calefax het ‘World Wide Reed Quintet Network’. Een platform voor alle rietkwintetten ter wereld, groepen die in de voetsporen treden van Calefax, de uitvinders van dit nieuwe genre. Sinds negen jaar sluit een groeiend aantal rietkwintetten uit het netwerk zich aan bij de compositiewedstrijd, waardoor de winnaars en alle deelnemers uitvoeringen van hun werk over de hele wereld tegemoet kunnen zien. Vier rietkwintetten uit dit netwerk kozen een eigen winnaar uit de inzendingen en Calefax deelde zelf ook een special mention uit:

van Nexus Reed Quintet (Zwitserland):
Red van Nina Shekhar (VS)
van Blattwerk (Zwitserland):
Cuélebre van Demian Rudel Rey (Argentinië)
Van Northern Reeds (VK):
Last but not Least van Tak-Kei Wong
Van Reeds in Motion (Zwitserland):
Uncanny Vale van Patrick Jones (VK)
Van Calefax (NL):
Amaru van Daniel Cueto (Peru)

Via de eigen uitgeverij, de Calefax Edition, en via de website deelt Calefax composities en arrangementen die speciaal voor rietkwintet werden geschreven.