livestream 2.0

Interactieve
livestream

De Nieuwe Wereld volgens Dvořák | ma 26 april 20.00 uur

Op maandag 26 april zendt Calefax live vanuit het Concertgebouw Amsterdam een interactieve livestream van De Nieuwe Wereld volgens Dvořák uit via het platform Concert in Huis. Tijdens het concert gaat Calefax in gesprek met het publiek, dat vanuit de huiskamer meekijkt.

Vele gezelschappen omarmden het afgelopen jaar livestreaming, maar Calefax miste in deze ervaring de band met het publiek. Daarom organiseren ze een livestream 2.0, waarin live muziek en vooraf opgenomen concertvideo’s worden afgewisseld met vragen uit het publiek en verhalen over de stukken, verteld door de musici.

De Nieuwe Wereld volgens Dvořák
In 1891 werd Antonín Dvořák naar de Verenigde Staten gehaald om de ‘Amerikaanse muziekstijl’ vorm te geven. Doordat welvarende componisten voortbouwden op de muziek van hun Europese voorouders, was er tot dat moment in de klassieke muziek nauwelijks sprake van een Amerikaanse identiteit. Toen Dvořák in Amerika voor het eerst spirituals hoorde, zag hij in dat deze liederen dezelfde functie vervulden als de Boheemse volksmuziek in zijn eigen composities. Dit inzicht betekende een keerpunt voor de Amerikaanse klassieke muziek, waar meer aandacht kwam voor muziek van andere etnische groepen. In De Nieuwe Wereld volgens Dvořák belicht Calefax Amerikaanse muziek die vóór Dvořáks komst nauwelijks kansen kreeg én de ontwikkeling die de muziek daar na zijn vertrek doormaakte.

De interactieve livestream start om 20.00 uur en is te bekijken via het nieuwe livestreamplatform Concert in Huis voor €5, €10 of €15.