Abraham Gómez wint Calefax Composers Competition 2021

Abraham Gómez (Mexico) is met zijn compositie Astro Errante de winnaar van de Calefax' Composers Competition 2021.

Gómez wint het bedrag van € 2.000 voor zijn winnende compositie. De première van Astro Errante door Calefax vindt plaats in 2022 óf in de concertzaal of in een opnamestudio – afhankelijk van de ontwikkeling van de pandemie. Daarnaast wordt de winnende compositie uitgevoerd door verschillende andere rietkwintetten over de hele wereld.

De jury bestond uit de vijf musici van Calefax met componist Ned McGowan als voorzitter. Alle 47 inzendingen zijn anoniem beoordeeld. De jury: “Astro Errante is een welluidend stuk, mooi van opbouw en het maakt prachtig gebruik van de klankkleuren van het de vijf rietinstrumenten. Daarnaast is het interessant dat de componist met het notenmateriaal en de vorm refereert aan een bestaand muziekstuk (Summer Music van Samuel Barber), maar vervolgens wel met dit materiaal een nieuwe realiteit creëert.”

De winnaar werd niet, zoals in voorgaande jaren, op Calefax’ jaarlijkse PAN Festival bekend gemaakt, omdat dit vanwege het coronavirus werd uitgesteld. In plaats daarvan werd de aankondiging online gedaan, te bekijken in onderstaande video.

‘Special Mentions’ van het World Wide Reed Quintet Network

In 2012 startte Calefax het ‘World Wide Reed Quintet Network’. Sinds acht jaar doet een groeiend aantal rietkwintetten uit het netwerk mee aan het componistenconcours, zodat de werken van de winnaars en andere deelnemers wereldwijd uitgevoerd zullen worden.

Twee rietkwintetten uit dit netwerk kozen dit jaar hun eigen winnaar uit de inzendingen en ook Calefax doet nog een eigen ‘Special Mention’:

Kalamos Reed Quintet (Kroatië):

  • XEQS van Emircan Pehlivan (Turkije)

Vanguard Reed Quintet (Verenigde Staten):

  • Momentos Peruanos van Daniel Cueto (Peru)
  • Shockwave van Chris Evan Hass (Verenigde Staten)

Calefax rietkwintet (Nederland):

  • XEQS door Emircan Pehlivan (Turkije)

De Calefax Composers Competition geeft graag ook aandacht aan alle inzendingen – ook de werken die niet tot de winnaars behoren. Op deze pagina staat het archief met gratis downloads van inzendingen van eerdere jaren. De inzendingen van 2021 zullen hieraan worden toegevoegd zodra we permissie van de componisten binnen hebben.

Eerdere winnaars van de Calefax Composers Competition zijn:

Patrick John Jones (2020, VK) (link)
Nina Shekar (2020, VS) (link)
Ugurcan Öztekin (2019, Turkije) (link)
Yeonju Kim (2018, Korea)
Yonaton Ron (2018, Israël) (link)
Mithatcan Öcal  (2017, Turkije)
Janco Verduin (2015, NL) (link)
Michael Walsh (2014, VK)
Corey Dundee (2013, VS)
Didier Marc Garin (2012, Frankrijk)
José Mora-Jiménez (2011, Costa-Rica/NL) (link)
Jeffrey Harrington (2010, VS/Frankrijk)
Heleen Verleur (2009, NL)
Holger de Bruin (2008, NL)