Calefax speelt Wilhelmus zonder G’s

Nieuws  |  31 januari 2022

Rietkwintet Calefax spreekt zich in een speelse video uit voor opening van de zalen, op termijn, zonder enige beperking.

De groep, al bijna twee jaar verstoken van normale concerten, ondersteunt alle maatregelen om Covid-19 eronder te krijgen, maar snakt naar ‘een stip aan de horizon’. Fagottist Alban Wesly: “Dat de concertzalen niet allang in volle capaciteit open zijn met ’testen voor toegang’, is gekmakend. De 1,5 meter-regel is de dood in de pot voor een goed (en rendabel) concert, en is in een zaal met vaste zitplaatsen plus 3G niet nodig. We verwachten dat zalen spoedig afscheid mogen nemen van de 1,5 meter, ook omdat je ziet hoe goed dat werkt in de landen om ons heen.

Maar wij kijken nog verder vooruit, naar de tijd dat we óók afscheid kunnen nemen van iedere vorm van selectie aan de deur. Wij spelen nu het volkslied met weglating van de noot G, vanuit de gedachte: zolang er nog zoveel G’s (3-, 2- of 1G) in het publiek zitten, kunnen wij die niet spelen! Dit om ons eraan te herinneren waar we heen willen: een volle zaal waar mensen van allerlei pluimage schouder aan schouder zitten – om samen het wonder van livemuziek te beleven. Dat wat we nu 0G zijn gaan noemen is pas een volwaardig concert. De concertzaal en het theater zijn bij uitstek plekken waar de verbinding kan ontstaan die de samenleving nu zo nodig heeft. Veiligheid vóór alles, natuurlijk, maar laat duidelijk zijn: wij tellen snakkend af naar het moment dat de zalen weer helemaal open zijn, voor iedereen.”

Calefax pakt, geboosterd en wel, deze dagen de draad weer op met concerten in Nederland. In maart volgt een tweemaal uitgestelde tournee naar de Verenigde Staten. Meer informatie op https://calefax.nl/agenda