Calefax Composers Competition 2022

Calefax Composers Competition 2022

Deadline 28 november 2022, 09.00 uur CET.

Calefax nodigt componisten van alle leeftijden en nationaliteiten uit om deel te nemen aan de 15jaarlijkse Calefax Composers Competition voor Rietkwintet. De winnende compositie zal bekend worden gemaakt tijdens het PAN festival op 28 december 2022 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Prijs

Voor het 15-jarige jubileum van de Competitie willen we dit jaar graag twee speciale elementen uitlichten:

  • Met dank aan de Vrienden van Calefax kunnen we het prijzengeld dit jaar eenmalig verhogen naar €5.000. De jury behoudt zich het recht om meerdere winnaars te kiezen en het prijzengeld onder hen te verdelen.
  • Deze editie zullen we ook een publieksprijs uitreiken, gekozen vanuit de werken die de laatste selectieronde hebben behaald. Meer details over de publieksprijs volgen nog.

Het winnende stuk zal door Calefax worden gespeeld in 2023, op zijn laatst op de volgende editie van de PAN (december).

‘World Wide Reed Quintet Network’

Daarnaast zijn er een aantal vooraanstaande rietkwintetten van over de hele wereld die de winnende compositie zullen uitvoeren. Hiernaast zullen dit jaar Atlantic Reed Consort en Kalamos Reed Quintet hun eigen favoriete compositie kiezen, die daarmee een eervolle vermelding krijgt. Houd de website van Calefax in de gaten voor meer informatie over welke rietkwintetten deelnemen. Om zo breed mogelijke aandacht te geven aan alle ingediende composities deelt Calefax ze, na toestemming van de componisten, ook met alle ensembles in het World Wide Reed Quintet Network.

Regels

* Inzendingen voor de Calefax Composers Competition 2022 moeten ingediend zijn op 28 november 2022, 09.00 uur CET.
* De compositie mag niet langer duren dan 7 minuten
* Een componist mag maximaal 1 werk indienen voor de competitie
* De inzending moet aan één van de twee volgende omschrijvingen voldoen
– het is een origineel werk voor rietkwintet, of
– het is een arrangement van een eigen werk
* De Compositie moeten speelbaar zijn door 5 spelers op de volgende instrumenten:

  1. Hobo of althobo
  2. Klarinet of Bassethoorn
  3. Altsaxofoon of sopraansaxofoon
  4. Basklarinet
  5. Fagot

* Composities met live-electronics dienen uitgevoerd te kunnen worden buiten de aanwezigheid van de componist om, met op zichzelf staande software die beheerd kan worden door het ensemble of een geluidstechnicus. Geluid met meerdere kanalen kan tot een maximum van vier speakers.
* Soundtracks mogen ook gebruikt worden, bij voorkeur zonder clicktrack.

Jury

De jury van de Calefax Composers Competition bestaat uit alle vijf de leden van Calefax. De internationaal bekende componist Kate Moore, winnaar van de Matthijs Vermeulen Prijs in 2017 en oprichter van het Herz Ensemble, treedt op als voorzitter van de jury. De jury beoordeelt alle inzendingen anoniem. Alle deelnemers aan de wedstrijd zullen op de hoogte worden gesteld van de uitslag. De uitslag van de jury staat niet ter discussie.

Aanmelden

Stuur je compositie – partituur (in C) en getransponeerde partijen – in PDF-formaat naar productie@calefax.nl. Als jouw werk gespeeld dient te worden van partituur, lever hier dan ook een getransponeerde versie van aan.

Alleen digitaal aangeleverde inzendingen worden geaccepteerd. Het aanleveren van een midi-opname van je stuk is optioneel.

Let op dat de naam van de componist niet op de partituur en partijen genoemd staat. De inzendingen worden namelijk anoniem beoordeeld door de jury.

Deadline
De deadline voor het inzenden van stukken is 28 november 2022, 09.00 uur CET.

Voorgaande winnaars
Voorgaande winnaars van de Calefax Composers Competition waren Holger de Bruin (2008, Nederland) Heleen Verleur (2009, Nederland), Jeffrey Harrington (2010, USA/Frankrijk), José Mora-Jiménez (2011, Costa-Rica/Nederland), Didier Marc Garin (2012, Frankrijk), Corey Dundee (2013, USA), Michael Walsh (2014, UK), Janco Verduin (2015, Nederland), Mithatcan Öcal (2017, Turkije), Yeonju Kim (2018, Korea) en Yonatan Ron (2018, Israël) en Uğurcan Öztekin (2019, Turkije), Patrick John Jones (2020, Groot Brittanië) en Nina Shekhar (2020, USA) & Abraham Gómez (Mexico, 2021).

 

Calefax Composers Competition 2022

Componist en juryvoorzitter Kate Moore. Foto door Lara St John.

Foto Calefax: Marije van den Berg Photography