Nieuw album: An American Rhapsody

An American
Rhapsody

nieuw album van Calefax

Het nieuwe album An American Rhapsody uit! Op An American Rhapsody belicht Calefax de caleidoscopische diversiteit van de Amerikaanse muziek uit de afgelopen eeuw.

De rietblazers van Calefax maken een muzikale roadtrip door de Verenigde Staten met An American Rhapsody. Dit album omvat muziek van iconische componisten uit verschillende tijden en met diverse achtergronden. Van bekende componisten als George Gershwin, Samuel Barber, Duke Ellington en Stevie Wonder tot onderbelichte componisten als Florence Price, Harry Burleigh en Moondog. Met deze werken belicht Calefax de caleidoscopische verscheidenheid en de rijke en complexe cultuur en geschiedenis van Amerika.

Sinds de eeuwwisseling steekt Calefax met regelmaat de Atlantische Oceaan over om te toeren. Dit schept een band met de bevolking en cultuur. De Verenigde Staten is tevens het land waarin Calefax met afstand de meeste navolging krijgt: meer dan één derde van het aantal rietkwintetten wereldwijd zijn er actief. Dit album is een ode aan het land dat Calefax de afgelopen twee decennia vaak heeft doorkruist en dat de musici altijd blijft fascineren. 

An American Rhapsody is het eerste album dat Calefax opneemt met klarinettist Bart de Kater, die in 2021 toetrad tot het ensemble. Uitgebracht door Pentatone.

“●●●●● De schoonheid en fascinatie van de Calefax-bewerkingen zit hem erin dat ze zo eigen zijn, volgens het aloude principe van translatio, imitatio en aemulatio: niet het getrouw vertalen en navolgen van het origineel, maar iets toevoegen, en je in bekende muziek nieuwe smaken laten proeven en ontdekken. En dat kan dit vijftal.”
– NRC, Joost Galema –

Tournee Verenigde Staten

Van 15 t/m 28 maart reist Calefax naar de Verenigde Staten voor een reeks masterclasses en concerten waar ze muziek spelen van het nieuwe album.

za 18 mrt, Washington Irving High School, New York City (NY)
ma 20 mrt, University of Michigan, Ann Arbor (MI)
di 21 mrt, University of Michigan, Ann Arbor (MI)
wo 23 mrt, Frost School of Music, University of Miami (FL)
do 24 mrt, Gusman Concert Hall, Miami (FL)
vr 26 mrt, Impromptu Classical Concerts of Key West, Key West (FL)

Alle info over de tournee vind je op:
www.calefax.nl/tournee-verenigde-staten-2023

Nieuw

Tracklist
George Gershwin Rhapsody in Blue
Harry Burleigh Southland Sketches
Samuel Barber ExcursionsOp. 20
Florence Price Sonata in E minor
Billie Holiday / Arthur Herzog Jr. / Eric Dolphy / Raaf Hekkema God Bless the Child
Duke Ellington / Billy Strayhorn Satin Doll
Duke Ellington In a Sentimental Mood
Stevie Wonder Overjoyed
Kinan Azmeh / Raaf Hekkema Airports for Reed Quintet
Moondog New Amsterdam