Calefax Composers Competition 2023

Calefax Composers Competition 2023

Deadline 4 December 2023

Calefax nodigt componisten van alle leeftijden en nationaliteiten uit om deel te nemen aan de 16jaarlijkse Calefax Composers Competition voor rietkwintet. De winnende compositie wordt bekend gemaakt tijdens het PAN festival op 6 januari 2023 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Prijs
De winnende componist ontvangt een prijs van 2.500 EUR. De jury behoudt zich het recht om meerdere winnaars te kiezen en het prijzengeld onder hen te verdelen. Calefax zal het winnende stuk spelen of opnemen in 2024.

World Wide Reed Quintet Network
Daarnaast zijn er een aantal vooraanstaande rietkwintetten van over de hele wereld die de winnende compositie zullen uitvoeren. Hiernaast zal dit jaar Kalamos Reed Quintet hun eigen favoriete compositie kiezen, die daarmee een eervolle vermelding krijgt. Houd de website van Calefax in de gaten voor meer informatie over welke rietkwintetten deelnemen. Om zo breed mogelijke aandacht te geven aan alle ingediende composities deelt Calefax ze, na toestemming van de componisten, ook met alle ensembles in het World Wide Reed Quintet Network.

Regels
* Inzendingen voor de Calefax Composers Competition 2023 moeten ingediend zijn op 4 december 2023, 09.00 uur CET.
* De compositie mag niet meer dan 6 minuten duren
* Een componist mag maximaal 1 werk indienen voor de competitie
* De inzending moet aan één van de twee volgende omschrijvingen voldoen
– het is een origineel werk voor rietkwintet, of
– het is een arrangement van een eigen werk
* De Compositie moeten speelbaar zijn door 5 spelers op de volgende instrumenten:

  1. Hobo of althobo
  2. Klarinet in Bes of in A
  3. Altsaxofoon of sopraansaxofoon
  4. Basklarinet
  5. Fagot

* Composities met live-electronics dienen uitgevoerd te kunnen worden buiten de aanwezigheid van de componist om, met op zichzelf staande software die beheerd kan worden door het ensemble of een geluidstechnicus. Geluid met meerdere kanalen kan tot een maximum van vier speakers.
* Soundtracks mogen ook gebruikt worden, bij voorkeur zonder clicktrack.

Jury
De jury van de Calefax Composers Competition bestaat uit alle vijf de leden van Calefax en een juryvoorzitter. We zijn zeer vereerd om dit jaar de Nederlandse componist Guus Janssen te kunnen presenteren als lid en voorzitter van de jury. De jury beoordeelt alle inzendingen anoniem. Alle deelnemers aan de wedstrijd zullen op de hoogte worden gesteld van de uitslag. De uitslag van de jury staat niet ter discussie.

Aanmelden
Stuur je compositie – partituur (in C) en getransponeerde partijen – in PDF-formaat naar productie@calefax.nl. Alleen digitaal aangeleverde inzendingen worden geaccepteerd. Het aanleveren van een midi-opname van je stuk is optioneel.

Let op dat de naam van de componist niet op de partituur en partijen genoemd staat. De inzendingen worden namelijk anoniem beoordeeld door de jury.

Deadline
De deadline voor het inzenden van stukken is 4 december 2023, 09.00 uur CET.

Voorgaande winnaars
Voorgaande winnaars van de Calefax Composers Competition waren Holger de Bruin (2008, Nederland) Heleen Verleur (2009, Nederland), Jeffrey Harrington (2010, USA/Frankrijk), José Mora-Jiménez (2011, Costa-Rica/Nederland), Didier Marc Garin (2012, Frankrijk), Corey Dundee (2013, USA), Michael Walsh (2014, UK), Janco Verduin (2015, Nederland), Mithatcan Öcal (2017, Turkije), Yeonju Kim (2018, Korea) en Yonatan Ron (2018, Israël) en Uğurcan Öztekin (2019, Turkije), Patrick John Jones (2020, Groot Brittanië) en Nina Shekhar (2020, USA), Abraham Gómez (2021, Mexico) & Ufuk Biçak (2022, Turkije).