Winnaar Calefax Composers Competition

Winnaar Calefax
Composers Competition

Calefax  |  8 januari 2024

En de winnaar van de zestiende editie van Calefax’ internationale compositiewedstrijd voor rietkwintet is… de Zweedse componist Erik Valdemar Sköld (1991)! Hij won de eerste prijs voor zijn compositie Óðinn.

De jury bestond uit alle vijf de musici van Calefax met als externe voorzitter componist Guus Janssen. Alle 35 inzendingen van over de hele wereld werden anoniem beoordeeld. Sköld ontvangt het geldbedrag van €2500,- en Calefax zal zijn compositie in het komende jaar (2024) uitvoeren. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de twintigste editie van Calefax’ jaarlijkse PAN festival op 6 januari in het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ.

De jury over Óðinn

“Het werk Óðinn is een kleurrijke, virtuoos geïnstrumenteerde en beweeglijke compositie waarin een eenstemmige lijn op alle mogelijke manieren omspeeld wordt door het ensemble. Sköld maakt daarbij uitstekend gebruik van de instrumenten van het rietkwintet. De titel Óðinn verwijst naar een held uit de Noorse mythologie die zowel arrogant als grappig is. Zonder ‘programmatisch’ te worden weet de componist deze uiteenlopende eigenschappen als metaforen op behendige wijze in zijn muziek te gebruiken.”

Special mention uit het International Reed Quintet Network

In 2012 startte Calefax het ‘International Reed Quintet Network’. Een netwerk voor alle rietkwintetten ter wereld, groepen die in de voetsporen treden van Calefax, de uitvinders van dit nieuwe genre. Al tien jaar sluiten steeds meer rietkwintetten uit het netwerk zich aan bij de compositiewedstrijd, waardoor de winnaars en alle deelnemers uitvoeringen van hun werk over de hele wereld tegemoet kunnen zien. Eén rietkwintet uit dit netwerk koos een eigen special mention:

Van Kalamos Reed Quintet (Kroatië):
As You Can See I Still Remember van A. Crespo Barba (Spanje)

Via de eigen uitgeverij, de Calefax Edition, en via de website deelt Calefax composities en arrangementen die speciaal voor rietkwintet werden geschreven. Zo biedt Calefax een deel van de collectie die de musici sinds 2008 hebben opgebouwd door middel van de Calefax Composers Competition gratis aan.