Calefax Composers Competition 2024

Calefax
Composers
Competition

2024

Calefax nodigt componisten van alle leeftijden en nationaliteiten uit om deel te nemen aan de 17jaarlijkse Calefax Composers Competition voor rietkwintet. Het thema dit jaar: schrijf een ouverture! De winnende compositie wordt eind december online bekend gemaakt.

Prijs
De winnende componist ontvangt een prijs van 2.500 EUR. De jury behoudt zich het recht om meerdere winnaars te kiezen en het prijzengeld onder hen te verdelen. Calefax gaat het winnende stuk spelen of opnemen in 2025.

World Wide Reed Quintet Network
Een aantal vooraanstaande rietkwintetten van over de hele wereld gaan de winnende compositie ook uitvoeren. Hiernaast kiezen Kalamos Reed Quintet  (HR) en Voyager Reed Quintet (VS) een eigen favoriete compositie, die daarmee een eervolle vermelding krijgt en door hen wordt uitgevoerd. Houd de website van Calefax in de gaten om te weten welke rietkwintetten deelnemen. Om zo breed mogelijke aandacht te geven aan alle ingediende composities deelt Calefax ze, na toestemming van de componisten, ook met alle ensembles in het World Wide Reed Quintet Network.

Regels
* Inzendingen voor de Calefax Composers Competition 2024 moeten ingediend zijn op 11 december 2024, 09.00 uur CET
* De compositie is een ouverture
* De duur is maximaal 6 minuten
* Een componist mag maximaal 1 werk indienen voor de competitie
* De inzending moet aan één van de twee volgende omschrijvingen voldoen
– het is een origineel werk voor rietkwintet, of
– het is een arrangement van een eigen werk
* De Compositie moeten speelbaar zijn door 5 spelers op de volgende instrumenten:

  1. Hobo of althobo
  2. Klarinet in Bes of in A
  3. Altsaxofoon of sopraansaxofoon
  4. Basklarinet
  5. Fagot

* Composities met live-electronics dienen uitgevoerd te kunnen worden buiten de aanwezigheid van de componist om, met op zichzelf staande software die beheerd kan worden door het ensemble of een geluidstechnicus. Geluid met meerdere kanalen kan tot een maximum van vier speakers.
* Soundtracks mogen ook gebruikt worden, bij voorkeur zonder clicktrack.

Jury
De jury van de Calefax Composers Competition bestaat uit de vijf musici van Calefax en een juryvoorzitter. We zijn zeer vereerd om dit jaar de Nederlandse componist Michel van der Aa te kunnen presenteren als lid en voorzitter van de jury. De jury beoordeelt alle inzendingen anoniem. Alle deelnemers aan de wedstrijd zullen op de hoogte worden gesteld van de uitslag. De uitslag van de jury staat niet ter discussie.

Aanmelden
Stuur je compositie – partituur (in C) en getransponeerde partijen – in PDF-formaat naar productie@calefax.nl. Alleen digitaal aangeleverde inzendingen worden geaccepteerd. Het aanleveren van een midi-opname van de compositie is optioneel.

Let op! De partituur en partijen dienen naamloos te worden ingediend. De jury beoordeeld de inzendingen namelijk anoniem.

Deadline
De deadline voor het inzenden van stukken is 11 december 2024, 09.00 uur CET.

Voorgaande winnaars
Voorgaande winnaars van de Calefax Composers Competition waren Holger de Bruin (2008, Nederland) Heleen Verleur (2009, Nederland), Jeffrey Harrington (2010, USA/Frankrijk), José Mora-Jiménez (2011, Costa-Rica/Nederland), Didier Marc Garin (2012, Frankrijk), Corey Dundee (2013, USA), Michael Walsh (2014, UK), Janco Verduin (2015, Nederland), Mithatcan Öcal (2017, Turkije), Yeonju Kim (2018, Korea) en Yonatan Ron (2018, Israël) en Uğurcan Öztekin (2019, Turkije), Patrick John Jones (2020, Groot Brittanië) en Nina Shekhar (2020, USA), Abraham Gómez (2021, Mexico), Ufuk Biçak (2022, Turkije) & Erik Valdemar Sköld (2023, Zweden).