Bachs Geschenk

Bachs
Geschenk

De muziekgeschiedenis kent vele muzikale cadeaus, maar het geschenk dat Johann Sebastian Bach tegen het eind van zijn leven aan Koning Frederik de Grote gaf had toch wel een bitter randje.

Bach was op uitnodiging van de vorst voorgesteld aan diens gevolg en ten overstaan van dat eminente gezelschap geridiculiseerd. Thuisgekomen zette Bach zich aan een van zijn meest intrigerende werken: het Musikalisches Opfer. Een stuk dat zich laat lezen en horen als een proeve van ongekend vakmanschap, maar tevens als ironisch commentaar op de gebeurtenissen. Calefax schenkt zichzelf voor deze uitvoering een zesde rietspeler, hoboïst Marjolein Koning. Martijn Padding schenkt Calefax een nieuw werk voor rietkwintet ‘They are home again’.

Nieuw werk van Martijn Padding

In september 2017 veerde de internationale kunstwereld op omdat twee schilderijen van Vincent van Gogh die in 2002 op knullige wijze uit het Amsterdamse Van Gogh Museum waren ontvreemd, teruggevonden waren in een kelder van maffiosi te Napels. “Ze zijn terecht!” riep de directeur van het museum. De foto’s van de teruggevonden schilderijen in het zompige Napolitaanse keldertje en de portretten van de uitgerangeerde maffiosi daarbij maken de hele affaire tot een tot de verbeelding sprekende operette. Martijn Paddings They are home again! is een hommage aan deze uitgesproken Nederlandse schilderijen Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen. Het werk bestaat uit twee delen. In beide delen worden specifieke aspecten van het betreffende schilderij muzikaal vertaald. In het eerste deel gaat dat vooral over de beweging van het schilderij en het tweede deel meer over de interpretatie van het onderwerp.

Programma

Johann Sebastian Bach Musikalisches Opfer
Martijn Padding They are home again!
Gabriel Fauré Dolly suite
Henry Purcell In Nomine
William Byrd Fantasia a 6
Ron Ford Voor Alban

Gespeelde concerten

wo 14 feb '18 20.15 Bachs Geschenk De Doelen Rotterdam / NL
do 15 feb '18 20.00 Bachs Geschenk TivoliVredenburg Utrecht / NL
zo 18 feb '18 11.30 Bachs Geschenk Stadsgehoorzaal Leiden / NL
wo 21 feb '18 20.15 Bachs Geschenk Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam / NL
do 7 jun '18 20.00 Bachs Geschenk Oranjewoud Festival Oranjewoud / NL