Startpositie Diversiteit & Inclusie

Startpositie
Diversiteit & Inclusie

Wij – Bart , Raaf, Jelte, Oliver en Alban – de vijf musici van Calefax, hebben een passie voor de muziek die we spelen. Het liefst laten we die aan iedereen horen! Maar bij Calefax zijn we ons bewust van het risico dat we met onze eigen identiteit in een niche belanden. Voor ons is het de vraag hoe we de samenleving in Nederland kunnen representeren.

In 2021 volgde Calefax een teambrede training Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid van Saundra Williams en Tessa van Lier van Stichting ST/Art die een bewustwordingsproces in gang heeft gezet. Dit proces heeft invloed op onze visie en acties binnen alle vier de P’s (programmering, personeel, publiek, partners) van de Code Diversiteit & Inclusie. Hoewel we al jaren co-creëren, is er een groeiende behoefte aan duurzame en verdiepende verbindingen waarbij we onze muziek en organisatie kunnen aanvullen met nieuwe perspectieven. Wat kunnen wij leren van de ander, zonder diegene als ‘de ander’ te kwalificeren? Hoe kunnen we een nieuw publiek aanspreken, zonder onze eigen artistieke kern te verliezen? Welke acties en woorden horen daarbij?

Vervolg
Deze zoektocht vereist zelfreflectie op onze artistieke en inhoudelijke keuzes en inzicht in de rol van onze identiteit en impliciete vooroordelen. We zien het bovendien als een mooie uitdaging om ons tot op heden relatief homogeen samengesteld publiek mee te laten leren van onze zoektocht en van culturen die niet de onze zijn. Zo willen wij met muziek een brugfunctie vervullen. Op dit moment ontwikkelen we verschillende projecten voor de komende jaren die uiting geven aan dit doel.

Een eerste project dat we nu lanceren is een audiodocumentaire over onze zoektocht naar een diverser publiek. In de audiodocumentaire, gemaakt door Radiomakers Desmet, kijken we samen met schrijver/ presentator Milouska Meulens terug op het project ‘Milouska Meulens in Calefax-land’ en de mooie en leerzame ervaringen die we tijdens dit project hadden. Ook volgen we onze basklarinettist Jelte, die steeds meer inzicht krijgt in de mogelijkheden en uitdagingen die deze zoektocht met zich meebrengt. Luister hier naar de eerste editie: Rietkwintet zoekt divers publiek, over de co-creatie met Milouska Meulens.

Over ons
Stichting Calefax is een kleine organisatie bestaande uit vijf musici die tevens de directie vormen, vier stafleden en zes Raad van Toezichtleden, ondersteund door drie internationale agenten en twee externe adviseurs (marketing en culturele programmering). De man-vrouwverhouding is evenwichtig en de leeftijden lopen uiteen van 26 tot 67 jaar. Er zijn vijf teamleden met een bi-culturele achtergrond (Indonesisch, Chinees, Surinaams, Turks, Taiwanees-Amerikaans). De culturele diversiteit binnen onze organisatie vergroten we door onze vaste kern medewerkers te verrijken met een divers samengestelde schil aan adviseurs en gastcuratoren en door ons continu te laten scholen. General manager Hannah Soepenberg heeft een studieachtergrond in diversiteitsmanagement. We hebben een interne Diversiteit & Inclusie commissie aangesteld met afvaardiging uit de RvT, directie en medewerkers die organisatiebreed reflecteert op de voortgang. Calefax is een lerende organisatie. We volgen de Fair Practice Code, Code Diversiteit & Inclusie en Governance Code Cultuur. Ook hebben we een eigen duurzaamheidsbeleid. Reacties en constructieve feedback kunnen per mail worden gedeeld naar pr@calefax.nl.

“Calefax is een zeer ervaren muziekensemble dat intrinsiek gemotiveerd is om te leren van zijn samenwerkingspartners en zijn culturele horizon constant wil verbreden. De podcast is hier een mooie uiting van en is een aanrader voor wie meer wil weten over een muziekgezelschap in een veranderende wereld en over het omarmen van verschillen.”
— Hannah Soepenberg, general manager