HIDDEN GEMS #2 Pietro Locatelli

Calefax  |  4 september 2018

De muzikale juweeltjes van ons nieuwe album Hidden Gems zitten vol met bijzondere feiten en verhalen. Het tweede stuk dat we uitlichten is ‘Introduzione Teatrale’ van Pietro Locatelli. Onlangs publiceerden we een videoclip bij deze track gemaakt door Bowie Verschuuren tijdens onze Hidden Gems tournee in mei.

In het concertseizoen 2012/13 wijdde Calefax een concertprogramma aan buitenlandse componisten die door de eeuwen heen in Nederland verzeild zijn geraakt. Het idee hiervoor kwam van basklarinettist Jelte Althuis.

“Nederlanders spreken en horen graag over hun invloed op de wereld, maar mij ging het in dit geval om het omgekeerde: de invloed van buitenlandse componisten op het Nederlandse muziekleven. Tijdens het onderzoek naar repertoire voor dit programma stuitte ik op dit werk van Pietro Locatelli, de Italiaanse componist die zijn tweede thuis vond in Amsterdam. Wat een ontdekking! De opening voor dat programma, en nu voor deze cd, was snel gevonden.”

Locatelli (1695-1764) vestigde zich in Amsterdam in 1729, op het hoogtepunt van zijn carrière als reizend vioolvirtuoos. Hier gaf hij vioolles, bezat een muziekuitgeverij, importeerde Italiaanse snaren en leidde een orkest waarmee hij onder andere eigen werk speelde. Hij stierf in 1764 in zijn huis aan de Prinsengracht 506 in Amsterdam.

Komend seizoen gaat Calefax weer op tournee met Hidden Gems.
Bekijk alle concertdata hier