Kijken met Calefax

Alban Wesly: Moondog – Suite no. 1

De musici voorzien een nieuwe collectie video’s van persoonlijke verhalen.

Alban Wesly, fagot
Moondog – Suite no. 1

Alban: “Sommige projecten komen voort uit een toevallige ontmoeting. In 2013 repeteerde ik in de Duitse stad Bochum aan een groot muziektheaterstuk van de Amerikaanse componist Harry Partch. In de pauze van de generale repetitie dronk ik, in mijn kostuum, een snelle espresso in het beste barretje in de stad, Baristoteles (goede naam!). Een grote man met lange witte baard sprak me aan: of ik met een toneelstuk bezig was. Ik vertelde hem over Harry Partch en tot mijn verrassing leefde hij helemaal op: samen met Moondog was dat één van zijn muzikale helden. Moondog was voor mij nieuw, maar deze kennismaking bracht daar verandering in. De man heette Stefan Lakatos en wijdde mij in in de wondere wereld van de blinde straatmuzikant Louis Hardin, artiestennaam Moondog, bijgenaamd de Viking of 6th Avenue. Stefan bleek Moondog goed te hebben gekend, veel van diens muziek (in braille genoteerd) te beheren en Moondogs iconische slagwerk instrument de Trimba te hebben nagebouwd.

Lang verhaal kort: twee jaar later was Stefan met zijn Trimba te gast bij een reeks jubileumconcerten van Calefax, waar wij samen met hem stukken van Moondog speelden.

Inmiddels is dit de meest bekeken clip van Calefax op youtube, en uit de vermakelijke reacties aldaar is op te maken dat veel mensen denken dat Stefan Moondog zelf is! Meer info over Moondog hier.”