Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan vijfendertig jaar houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.
“Calefax – five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet.”
– The Times –
Het repertoire van Calefax bestaat uit arrangementen (door hen zelf gemaakt) en nieuwe composities (in opdracht geschreven). Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor de bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Dankzij de talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staat Calefax daarbij open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie.
De pioniersrol van de groep wordt ondersteund doordat Calefax onder de naam Calefax Edition bladmuziek uitgeeft van zijn arrangementen. Mede daardoor zijn vele rietkwintetten ontstaan in navolging van Calefax; van Argentinië tot Nieuw-Zeeland en van de Verenigde Staten tot Europa. Met masterclasses en workshops aan conservatoria en universiteiten draagt Calefax zijn specifieke werkwijze en muzikale ervaring over op nieuwe generaties.
De rol van inspirerend laboratorium vervult Calefax ook bij het jaarlijkse PAN-festival. Dit muziekfeest staat garant voor een bonte verzameling muzikale avonturen (met de Calefax-musici afwisselend als gastheer en uitvoerende), verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines en een compositiewedstrijd.
Calefax werkt veelvuldig samen met collega-musici en kunstenaars uit andere disciplines. Daarbij zoekt Calefax steevast naar verrassend repertoire en vernieuwende presentaties.
Calefax speelde onder andere samen met pianisten Jean-Yves Thibaudet, Ivo Janssen en Michiel Braam, violisten Liza Ferschtman en Claude Chalhoub, cellist Matthew Barley, harpist Remy van Kesteren, zangeressen Lenneke Ruiten, Christianne Stotijn, Helena Rasker, Nora Fischer, Cora Burggraaf en Denise Jannah, zanger Mohammad Motamedi, trombonist Christian Lindberg, Tony Overwater Trio, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Cappella Amsterdam, Silbersee, Danelkwartet, Nederlands Kamerkoor, trompettist Eric Vloeimans, klarinettist Kinan Azmeh, choreografen Boukje Schweigman en Sanne van der Put en videokunstenaars Jaap Drupsteen en Wouter van Reek. Ook was Calefax te horen op de soundtrack van de film De nieuwe wildernis (2013).
Voor het gerenommeerde label PENTATONE, het Duitse platenlabel MDG én op het eigen label RIOJA Records heeft Calefax inmiddels 19 cd’s uitgebracht. Deze zijn zonder uitzondering door de (inter)nationale pers met gejuich ontvangen.
In 2019 verscheen het album Dido & Aeneazz, een geheel eigen, swingende bewerking van Purcells barokopera Dido & Aeneas voor Calefax met trompettist Eric Vloeimans, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Jasper van Hulten. Dido & Aeneazz werd door Het Parool lovend ontvangen:
“Calefax en Eric Vloeimans doen het onmogelijke […] Missie geslaagd. Zeer mooi, dit.”
– Het Parool, Erik Voermans –
Het album Hidden Gems (2018) werd met vijf sterren in de Volkskrant beloond:
“Bindmiddelen zijn het ongelooflijke samenspel van de vijf muzikanten, hun feilloos oor voor de schitterendste klankcombinaties – en hun neus voor onder het stof geraakte pareltjes.”
– De Volkskrant, Frits van der Waa –
Calefax’ cd Romantic Kaleidoscope verscheen in oktober 2015, verpakt in het jubileumboek Calefax en de Caleidoscoop geschreven door documentairemaker Lex Bohlmeijer en uitgegeven bij Cossee. Op de cd The Roaring Twenties (2014) is Mezzosopraan Cora Burggraaf te horen; en op On the Spot (2014) neemt trompettist Eric Vloeimans Calefax mee in de wereld van jazz en improvisatie.
“Alsof er geen grenzen tussen oude en nieuwe muziek bestaan, alsof er geen discografische vakjes zijn waardoor jazz en klassiek gescheiden worden, alsof etnische muziekinvloeden er eindelijk, eindelijk gewoon bij horen, speelt het blaaskwintet met Vloeimans een daverende cd vol.”
– Luister, Paul Janssen –
Voor de bejubelde opname van de Goldberg Variaties uit 2013 ontving Calefax vijf sterren in de Telegraaf en De Volkskrant.
“Niet te geloven’ … ’ Vrijwel alles wat Calefax onder handen neemt, verandert in goud.”
– De Telegraaf, Thiemo Wind –
Indien u geïnteresseerd bent in onze muziek, neem dan een kijkje in onze shop:
Calefax won diverse grote Nederlandse muziekprijzen, waaronder de Philip Morris Kunstprijs in 1997, de Kersjes van de Groenekan Prijs in 2001 en de VSCD-prijs Klassieke Muziek in 2005. In 2012 werd Calefax bekroond met de Duitse Junge Ohren Preis voor de muzikale familievoorstelling De Muziekfabriek, een co-productie met Oorkaan.
Concertreizen bracht Calefax in vrijwel alle landen in Europa, maar ook onder andere in Rusland, China, India, Turkije, Japan, Zuid-Afrika, Brazilië en de VS op toppodia zoals Wigmore Hall (Londen), Oriental Arts Centre (Shanghai) en Lincoln Center (NYC). In januari 2013 had Calefax de eer om Koningin Beatrix te begeleiden op haar laatste twee staatsbezoeken, aan Brunei en Singapore.