Calefax

Over
Calefax

Educatie Repertoire Pers

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen – en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en frisse podium-presentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

Repertoire

Het repertoire van Calefax bestaat uit arrangementen en nieuwe composities. Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor de unieke bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Dankzij de talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staan ze daarbij open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie.

Calefax

Pioniers

De pioniersrol van de groep wordt ondersteund doordat Calefax onder de naam Calefax Edition bladmuziek uitgeeft van zijn arrangementen. Mede daardoor zijn vele rietkwintetten ontstaan in navolging van Calefax; van Argentinië tot Nieuw-Zeeland en van de Verenigde Staten tot Europa. Met masterclasses en workshops aan conservatoria en universiteiten draagt Calefax zijn specifieke werkwijze en muzikale ervaring over op nieuwe generaties.

De rol van inspirerend laboratorium vervult Calefax ook bij het jaarlijkse PAN-festival. Dit muziekfeest staat garant voor een bonte verzameling muzikale avonturen (met de Calefax-musici afwisselend als gastheer en uitvoerende), verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines en een compositiewedstrijd.

Musici Terugblik De naam Calefax?

Samenwerkingen

Calefax werkt veelvuldig samen met collega-musici en kunstenaars uit andere disciplines. Daarbij zoeken ze steevast naar verrassend repertoire en vernieuwende presentaties.

Ze speelden onder andere samen met pianisten Jean-Yves Thibaudet, Ivo Janssen en Michiel Braam, violisten Liza Ferschtman en Claude Chalhoub, zangeressen Lenneke Ruiten, Christianne Stotijn, Helena Rasker, Nora Fischer, Cora Burggraaf en Denise Jannah, trombonist Christian Lindberg, Tony Overwater Trio, Cappella Amsterdam, Danel Kwartet, Zapp4, Nederlands Kamerkoor, trompettisten Eric Vloeimans en Marco Blaauw, slagwerker Arnold Marinissen, klarinettist Kinan Azmeh, choreografen Boukje Schweigman en Sanne van der Put en videokunstenaars Jaap Drupsteen en Wouter van Reek. Ook was Calefax te horen op de soundtrack van de film De nieuwe wildernis (2013).

Calefax

cd’s

Voor het gerenommeerde Duitse platenlabel MDG én op het eigen label RIOJA Records heeft Calefax inmiddels 17 cd’s uitgebracht. Deze zijn zonder uitzondering door de (inter)nationale pers met gejuich ontvangen. Mezzosopraan Cora Burggraaf is te horen op de cd The Roaring Twenties; en op On the Spot neemt trompettist Eric Vloeimans Calefax mee in de wereld van jazz en improvisatie.

“Alsof er geen grenzen tussen oude en nieuwe muziek bestaan, alsof er geen discografische vakjes zijn waardoor jazz en klassiek gescheiden worden, alsof etnische muziekinvloeden er eindelijk, eindelijk gewoon bij horen, speelt het blaaskwintet met Vloeimans een daverende cd vol.“ 
— Luister, Paul Janssen

Over de bejubelde opname van de Goldberg Variaties van Calefax uit 2013 ontving Calefax vijf sterren in de Telegraaf en De Volkskrant.

“Niet te geloven’ … ’ Vrijwel alles wat Calefax onder handen neemt, verandert in goud.”
 De Telegraaf, Thiemo Wind –

Calefax’ laatste CD Romantic Kaleidoscope verscheen in oktober 2015, verpakt in de jubileumuitgave Calefax en de Caleidoscoop geschreven door journalist en radio presentator Lex Bohlmeijer.

prijzen

Calefax won diverse grote Nederlandse muziekprijzen, waaronder de Philip Morris Kunstprijs in 1997, de Kersjes van de Groenekan Prijs in 2001 en de VSCD-prijs Klassieke Muziek in 2005. In 2012 werd Calefax ook bekroond met de Duitse Junge Ohren Preis voor de muzikale familievoorstelling De Muziekfabriek, in co-productie met Oorkaan.

Reizen

Regelmatig is Calefax op tournee in binnen- en buitenland. Concertreizen brachten de groep onder andere in Rusland, China, India, Turkije, Japan, Zuid-Afrika, Brazilië en de VS op toppodia zoals Wigmore Hall, 
Het Concertgebouw en The Frick Collection. In januari 2013 had Calefax de eer om Koningin Beatrix te begeleiden op haar staatsbezoeken aan Brunei en Singapore.