Kijken met Calefax

Kijken met Calefax

Calefax  |  30 april 2020

De musici voorzien een nieuwe collectie video’s van persoonlijke verhalen. De verzameling van oude én gloednieuwe clips van concertregistraties en reisimpressies geeft een uniek beeld van Calefax’ vijfendertigjarige geschiedenis.

Alban Wesly, fagot
Moondog – Suite no. 1

Alban: “Sommige projecten komen voort uit een toevallige ontmoeting. In 2013 repeteerde ik in de Duitse stad Bochum aan een groot muziektheaterstuk van de Amerikaanse componist Harry Partch. In de pauze van de generale repetitie dronk ik, in mijn kostuum, een snelle…”

Oliver Boekhoorn, hobo
Abing – Er Quan Ying Yue

Oliver: “Het stuk is origineel een solostuk voor Erhu, een tweesnarig strijkinstrument, met een ongelofelijke expressieve klank. De glissandi en versieringen die als vanzelf uit dit instrument lijken te komen zijn niet zomaar door ons na te bootsen. Ik heb veel geluisterd naar…”

Jelte Althuis, basklarinet
P.A. Locatelli – Introduzione Teatrale Op. 4 (1-3)

Jelte: “Deze muziek staat op een cd die ik al jaren in huis had, voordat ik hem beluisterde. Het was ooit een verjaardagscadeau geweest, maar de naam van de componist en die van de compositie, maakte dat de plaat jarenlang in het cellofaan gevangen bleef…”

Ivar Berix, klarinet
Mohammad Motamedi – Lullaby

Ivar: “Voorafgaand aan dit optreden las ik het publiek voor welke (zelfgeschreven) tekst de Iraanse zanger Mohammad Motamedi hier zingt. De tekst vind je hier onder. Het is een slaapliedje, maar niet zomaar een slaapliedje. De tekst gaat over het enorme contrast tussen de liefdevolle, beschermende omarming van een…”

Raaf Hekkema, saxofoon
Arnoud Noordegraaf – Verzonken

Raaf: “Arnoud Noordegraaf wilde in zijn stuk voor saxofoon solo plus de rest van Calefax mijn grootste angst verbeelden. Ik vertelde hem dat ik altijd een hekel had gehad aan (koud) water, en aan zwemmen (en dat ik er derhalve niet erg goed in ben). Hij liet me een nacht lang in…”

Alban Wesly, fagot
Johan de Meij – Un Momento Dado

Alban: “In januari 2020 kwam onze langverwachte samenwerking tot stand met de Nederlandse componist Johan de Meij, de koning in het land van de harmonieorkesten. Samen met de Marinierskapel der Koninklijke Marine bracht Calefax een nieuw werk van De Meij in première, Un Momento Dado, een ode aan een ander Nederlands fenomeen, Johan Cruijff…”

Raaf Hekkema, saxofoon
Aj Ki Raat – uit de film Anamika (arr. Maarten Ornstein)

Raaf: “Onze tour in India met de jazzgroep Jungle Boldy ging gepaard met lange reizen. Na één ervan verraste Alban ons met een video die hij had samengesteld op basis van een recente opname van dit geweldige, door Maarten Ornstein gearrangeerde Bollywood-liedje…”

Jelte Althuis, basklarinet
Rameau – Les Boréades

Jelte: “Jean-Philippe Rameau is gewoon een geweldige componist, ik kan het niet genoeg zeggen! Hij maakt gedurfde keuzes bij het inkleuren van de partituur en weet van elk wijsje een feest te maken. Calefax speelt zijn muziek al vele jaren, maar eerst waren dat alleen stukken voor clavecimbel. Les Boréades is geschreven voor koor, orkest en een aantal vocale solisten…”

Raaf Hekkema, saxofoon
Gershwin – An American in Paris

Raaf: “Dat was een grappige TV-opname. We deden een theatraal programma: de Roaring Twenties (met zangeres Cora Burggraaf), waarin we als achtergrond fungeerden voor haar in haar rol als ‘cabaret’-zangeres en -actrice. Vandaar die hoeden…”

Ivar Berix, klarinet
Kinan Azmeh – Wedding

Ivar: “Er valt zoveel te vertellen over deze clip uit 2015. Mijn onderzoek naar muziek uit het Midden Oosten begon in 2007. Voor het project Far East Revisited (waarmee we naar China, India en Turkije toerden in 2008 en 2009) was ik op zoek naar inspirerende componisten en artiesten uit Syrië, Iran, Libanon en Egypte…”

Raaf Hekkema, saxofoon
J.S. Bach – Brandenburgse Concert Nr. 5

Raaf: “Voor onze 30e verjaardag trakteerden wij onszelf en ons publiek op een selectie uit een aantal verschillende solisten. Eén daarvan was pianist Ivo Janssen, beroemd om zijn opnames van al(!) Bachs klavierwerken…”