Programma's

Tournee Nieuw-Zeeland 2024

Tournee Nieuw-Zeeland 2024

Calefax gaat naar Nieuw-Zeeland! De musici geven workshops en een reeks van 9 concerten in onder andere Auckland, Christchurch en Nelson.

Roxane van Iperen in Calefax-land

Roxane van Iperen in Calefax-land

Schrijver en jurist Roxane van Iperen verdiept zich samen met Calefax in de rol van muziek in tijden van conflict, tegenslag en trauma. Van Iperen plaatst actuele conflicten in een historische context en laat haar licht schijnen over de werking van trauma’s – en hoe die een plaats te geven. De muzikale bijdragen van Calefax geven haar verhalen een spirituele verdieping.

Debussy: pionier, estheet, lastpak

Debussy: pionier, estheet, lastpak

Een turbulent leven en een eigenwijze aanpak: duik in het leven van één van de beroemdste componisten van Europa.

Koningsdagconcert 2024

Koningsdagconcert 2024

Calefax heeft de eervolle uitnodiging ontvangen om dit jaar het jaarlijkse Koningsdagconcert te verzorgen! Van George Gershwin, Pietro Locatelli en Kinan Azmeh speelt Calefax drie werken die alle gaan over het reizen naar een andere omgeving. De musici delen het podium met harpist Remy van Kesteren, BOI AKIH, zangeres Rosa da Silva en het Animato Kwartet. Het concert is te zien op 27 april, Koningsdag, op NPO 2.

Tournee Verenigde Staten 2024

Tournee Verenigde Staten 2024

Calefax reist in april naar de Verenigde Staten voor een reeks concerten en een masterclass in Michigan en North Carolina. Op het programma staat onder andere muziek van Bach, Franck and Debussy.

Strandbeest Zingt

Strandbeest Zingt

Theo Jansen en Calefax nodigen je uit op muzikale expeditie door een natuurhistorisch museum van Strandbeesten.

Tournee Verenigd Koninkrijk 2024

Tournee Verenigd Koninkrijk 2024

Calefax reist dit seizoen twee keer naar het Verenigd Koninkrijk voor een reeks concerten en masterclasses. In mei treden de musici op tijdens het Newbury Spring Festival en in de Wigmore Hall in London. Dit concert wordt live uitgezonden door BBC Radio 3.

Dag van de Componist

Dag van de Componist

Op zaterdag 17 juni organiseert New Music Now de Dag van de Componist. In meerdere plaatsen zijn er diverse activiteiten waarbij hedendaagse Nederlandse componisten in de schijnwerpers worden gezet. Calefax is meermaals te horen en te zien, op de radio, in de Expresstrein en met een kort optreden tijdens de eindborrel in TivoliVredenburg.

Openluchtconcerten

Openluchtconcerten

Calefax speelt in juli een reeks concerten op bijzondere locaties in de openlucht. Op het programma staat muziek van het nieuwe album An American Rhapsody en klassiekers uit het Calefax' repertoire.

Menu de Saison

Menu de Saison

Door het seizoen heen biedt Calefax graag een greep uit nieuwe creaties van de afgelopen jaren. Op dit menu staat muziek van Gershwin, Dvořák en Debussy.

Moeder Aarde

Moeder Aarde

Calefax deelt het podium met Cappella Amsterdam. Een programma over de zorg voor onze wereld. We leven in een tijd waarin we ons meer dan voorheen collectief bewust lijken van het feit dat de aarde wel zonder de mens zou kunnen, maar de mens niet zonder de aarde. Op het programma staan werken die ieder op hun eigen manier vertellen over de rijkdom die onze aarde biedt, maar ook hoe de relatie met onze planeet en tussen mensen onderling onder druk is komen te staan.

Calefax’ Rariteitenkabinet

Calefax’ Rariteitenkabinet

Verstopt in de bovenkamer van huize Calefax verschuilt zich een fantasievolle Wonderkamer. Gevuld met de meest begeerlijke en zeldzame objecten. Ontdek vergeten instrumenten en laat je verrassen door uitzonderlijke combinaties en beestachtige capriolen.

Streetwise

Streetwise

Een veelzijdig, brutaal programma dat bol staat van de levenslust. Muziek die op straat is ontstaan, of geïnspireerd is door het straatleven, is van alle tijden.

Festival PAN 20 jaar!

Festival PAN 20 jaar!

Het kortste festival van Nederland bestaat 20 jaar! Daarom breiden we de jaarlijkse feestavond uit met een informeel voorprogramma en een muzikale naborrel. De PAN is Calefax’ jaarlijkse minifestival vol verrassende uitstapjes naar allerlei kunstvormen met bijzondere gastartiesten.

Scherpdenkers: met Roxane van Iperen

Scherpdenkers: met Roxane van Iperen

Scherpdenkers is een serie vol verhalen en muziek die tot nadenken stemmen. In deze editie verdiepen auteur Roxane van Iperen en Calefax zich in de functie van muziek: een avond over de rol die muziek voor de mens kan spelen in tijden van conflict, onderdrukking en trauma.

Jubileumlezing SPUI25

Jubileumlezing SPUI25

Op 14 november spelen Ramsey Nasr en Calefax Waldszenen tijdens de jubileumlezing van bioloog Merlin Sheldrake ter ere van het 15-jarig bestaan van SPUI25.

Calefax in de buurt

Calefax in de buurt

Calefax bezoekt op 15 en 16 november verpleeg- en verzorgingshuizen in Amsterdam voor een reeks besloten concerten.

Duurzaamheidsbeleid Calefax

Duurzaamheidsbeleid Calefax

De kernactiviteit van Calefax is, net als elke andere akoestische muziekgroep, even simpel als duurzaam: luisteraars inspireren door lucht in trilling te brengen. Bij Calefax zijn we ons zeer bewust van de milieu-impact van ons werk, vooral onze reizen. Om deze impact te minimaliseren, hebben we dit duurzaamheidsbeleid geformuleerd dat regelmatig zal worden bijgewerkt na nieuwe inzichten en constructieve feedback.

Openbare Finaleronde Calefax Composers Competition

Openbare Finaleronde Calefax Composers Competition

Onze jaarlijkse compositiewedstrijd bestaat 15 jaar en dat vieren we met een openbare finaleronde op 14 december! Samen met de internationaal bekende componist en juryvoorzitter Kate Moore geven de musici een kijkje in hun werkproces voor het selecteren van de winnaar. Het publiek kan stemmen op hun favoriet voor de publieksprijs.

November Music Festival

November Music Festival

Op 12 november speelt Calefax op November Music in Den Bosch, een elfdaags festival voor de avontuurlijke muziekliefhebber. Calefax zoekt in dit concert de grenzen op met hedendaags gecomponeerde werken.

Tournee Verenigde Staten 2023

Tournee Verenigde Staten 2023

Calefax reist van 15 tot en met 28 maart 2023 naar de Verenigde Staten voor een reeks concerten en masterclasses.

Terrasconcert

Terrasconcert

Op 27 augustus speelt Calefax een terrasconcert in het Muziekgebouw aan 't IJ. Calefax zet de schijnwerpers vol op het grensgebied van genres, in een swingend programma met bekende én onbekende composities uit de afgelopen honderd jaar.

WMC Wind & Dance Fusion

WMC Wind & Dance Fusion

Tijdens het Wereld Muziek Concours 2022 speelt Calefax Wind & Dance Fusion, een voorstelling waarin dans, blaasmuziek en percussie samenvloeien in uiteenlopende stijlen en genres.

WMC Academy

WMC Academy

Op zaterdag 16 juli 2022 biedt het WMC aan amateurs van alle niveaus de kans om hun licht op te steken bij één van de meest succesvolle kamermuziekgroepen van Europa: het Nederlandse rietkwintet Calefax. Er is ruimte voor bestaande ensembles én voor secties uit blaasorkesten die eens een keer ongedirigeerd willen werken.

Jubileum Wereld Muziek Concours

Jubileum Wereld Muziek Concours

Het Wereld Muziek Concours bestaat 70 jaar en dat vieren we samen! Calefax geeft meerdere concerten, waaronder Un Momento Dado met Harmonie St. Michaël Thorn.

Van Gogh’s Way to Go

Van Gogh’s Way to Go

Voordat Vincent Van Gogh koos voor een leven als kunstenaar had hij allerlei beroepen. Pas op zijn 27ste vond hij zijn passie. In Van Gogh’s Way To Go volgen we Vincent op de weg waarlangs zijn hartstocht voor kunst hem voerde, tegen alle conventies in.

Festival PAN 2022

Festival PAN 2022

De PAN is Calefax’ jaarlijkse festival met optredens door musici uit verschillende genres en verrassende uitstapjes naar andere kunstvormen.

Paulien Cornelisse in Calefax-land

Paulien Cornelisse in Calefax-land

Paulien Cornelisse verdiept zich samen met Calefax in de overlap tussen taal en muziek.

The Composing Performer, the Performing Composer

The Composing Performer, the Performing Composer

Calefax en het Rembrandt Frerichs Trio spelen op de grens van de compositie en improvisatie, in nieuw gecomponeerd werk en dat van oude, veelal onbekende meesters.

Coaching: Calefax Connects

Coaching: Calefax Connects

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 november geeft Calefax in Kerkrade een reeks workshops en masterclasses die onderdeel zijn van het Wereld Muziek Concours. Calefax Connects eindigt met een slotconcert waarin de musici het podium delen met de deelnemers.

tournee verenigde staten 2022

tournee verenigde staten 2022

Van 7 t/m 19 maart 2022 reist Calefax naar de Verenigde Staten voor een serie concerten en masterclasses op universiteiten in o.a. Virginia, North Carolina en Tennessee. De tournee eindigt in Alexandria, waar Calefax Un Momento Dado speelt met de United States Air Force Band.

Welkomstconcert Bart de Kater

Welkomstconcert Bart de Kater

Op donderdag 16 september presenteert Calefax zijn nieuwe klarinettist Bart de Kater tijdens een speciaal Welkomstconcert in de Rode Hoed in Amsterdam om 20.15 uur.

Spraakmakers

Spraakmakers

Spraakmakers is een gloednieuwe rondreizende concertreeks die klassieke muziek combineert met verhalen van nu en de stem van bekende meestervertellers als Pierre Bokma en Ramsey Nasr met de muziek van Nederlandse topensembles verbindt.

love actually

love actually

Calefax toont de liefde in haar vele gedaanten, verklankt door de meest uiteenlopende componisten.

Milouska Meulens in Calefax-land

Milouska Meulens in Calefax-land

Waar Milouska Meulens vertelt met woorden, vertelt Calefax met muziek. In deze voorstelling smelten hun werelden samen; die van Caribisch en Europees, muziek en woorden, van klassiek en modern en van vroeger en nu.

fantastische muziek

fantastische muziek

Calefax speelt een fantasievol programma vol muziek bevrijd van vormstructuren. Geen sonates, rondo’s of variaties, maar vrij muzikaal associërende muziek die de luisteraar van begin tot eind meesleept.

PAN 2021

PAN 2021

De PAN is Calefax’ jaarlijkse minifestival op 28 december met optredens door musici uit verschillende genres en verrassende uitstapjes naar andere kunstvormen.

PAN-demie

PAN-demie

De PAN is Calefax’ jaarlijkse minifestival. Ontdek in deze editie freelance topmusici van eigen bodem van wie de agenda’s leeg raakten door de coronacrisis.

Interactieve livestream

Interactieve livestream

Op maandag 26 april zendt Calefax live vanuit het Concertgebouw Amsterdam een interactieve livestream van De Nieuwe Wereld volgens Dvořák uit via het platform Concert in Huis. Tijdens het concert worden live muziek en vooraf opgenomen concertvideo's afgewisseld met vragen uit het publiek en verhalen over de stukken, verteld door de musici.

InterAct

InterAct

Drie uiteenlopende jonge kunstenaars gaan in gesprek met Calefax en ontwikkelen een nieuw werk naar aanleiding van de ontmoeting en de muziek.

PAN 2020

PAN 2020

Calefax' jaarlijkse mini-festival PAN is gevuld met optredens door musici uit verschillende genres en verrassende uitstapjes naar andere kunstvormen. Ontdek in deze zeventiende editie inspirerende musici van eigen bodem wiens agenda’s leeg raakten door de coronacrisis.

Speel mee met Calefax

Speel mee met Calefax

Aan alle rietblazende fans van Calefax over de hele wereld biedt Calefax bij het nieuwe album Bach's Musical Offerings de gelegenheid om met één track mee te spelen. Van het Ricercar uit Musikalisches Opfer maakte Calefax zes opnames, telkens minus one. Iedere blazer kan diens partij downloaden, plus een audio-bestand waarin deze stem ontbreekt.

35 jaar Calefax

35 jaar Calefax

Calefax viert zijn vijfendertigjarig jubileum met een aantal activiteiten. In oktober lanceren ze het nieuwe album Bach's Musical Offerings en gaan daarmee op tournee. Ook tourt Calefax met 35 vette jaren!, waarin de musici aan de hand van vijf zelfgekozen stukken vertellen over hun ervaringen en hoogtepunten met Calefax.

MuziekHaven Zomerconcerten

MuziekHaven Zomerconcerten

Op 26 augustus speelt Calefax twee concerten in Zaandam. Er is plaats voor 30 man publiek in de zaal, maar via livestream kan het concert ook digitaal worden bijgewoond.

Festival Growing Music 2020

Festival Growing Music 2020

Op 6 september speelt Calefax om 15 uur in een Stadswijngaard van Almere tijdens het Growing Music Festival 2020.

Donatie

Donatie

Klassiek in de Beurs

Klassiek in de Beurs

Op zondag 30 augustus sluit Calefax de zomerserie Klassiek in de Beurs van de Beurs van Berlage af. Met 100 mensen in de markante Grote Zaal op anderhalve meter: uniek, intiem en groots tegelijk.

Kijk mee bij onze opnames

Kijk mee bij onze opnames

Calefax neemt van 9 t/m 12 juni het nieuwe album Musical Offerings op. Met Musical Offerings storten we ons op twee grote, late werken van Bach: Musikalisches Opfer en de Vom Himmel hoch-variaties, aangevuld met 14 Canons BWV 1087. De opnamesessies in de Doopsgezinde kerk te Haarlem zijn dagelijks te observeren via livestreams op YouTube tussen 10 en 18 uur.

Calefax speelt weer!

Calefax speelt weer!

Calefax speelt weer! Op 26 juni spelen we twee concerten in de Stadsgehoorzaal met een livestream van het concert om 21 uur. Op het programma staan werken die we gespeeld zouden hebben tijdens afgelaste concerten in de afgelopen maanden. Bachs bewerking van Vivaldi's L’Estro Armonico, het Strijkkwartet van Henriëtte Bosmans en Strauss’ symfonische gedicht Till Eulenspiegel.

voor thuis

In deze onzekere tijden door het Coronavirus willen we ons publiek blijven bedienen met onze muziek. Kijk livestreams, leer bij met onze video's en lees onze ervaringen en tips in deze bijzondere periode.

Song of the Reed

Song of the Reed

Calefax ontmoet één van de beroemdste zangers van Iran: Mohammad Motamedi. Samen brengen de musici een kruisbestuiving van traditionele Iraanse liederen met instrumentale klassieke muziek. Tournee november 2024.

De nieuwe wereld volgens Dvořák

De nieuwe wereld volgens Dvořák

Calefax belicht van 9 januari t/m 7 februari 2021 Amerikaanse muziek die vóór Dvořáks komst nauwelijks kansen kreeg én de ontwikkeling die de muziek daar na zijn vertrek doormaakte.

Bach’s Musical Offerings

Bach’s Musical Offerings

Calefax viert zijn vijfendertigjarig bestaan met meesterwerken van Johann Sebastian Bach. Op de lessenaar staat repertoire van het nieuwe album Bach's Musical Offerings: Musikalisches Opfer en de Vom Himmel hoch-variaties.

35 vette jaren!

35 vette jaren!

Calefax, ontstaan in 1985, viert dit seizoen zijn zevende lustrum. De musici geven een kijkje in de muzikale keuken van ’s werelds eerste rietkwintet.

Een eeuw geleden

Een eeuw geleden

Calefax brengt een muzikaal portret van het roerige Europa in de jaren tien, twintig en dertig.

PAN festival 2019

PAN festival 2019

Het kortste festival van Nederland! De PAN is Calefax’ jaarlijkse feestconcert tussen kerst en oud en nieuw. Een muzikale potpourri-avond uitgegroeid tot een minifestival van formaat.

Calefax XL (met studenten KonCon Den Haag)

Calefax XL (met studenten KonCon Den Haag)

In november werkt Calefax vier dagen lang samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Calefax & Nieuw Geluid

Calefax & Nieuw Geluid

Calefax en blazerscollectief Nieuw Geluid slaan de handen ineen om twee muzikale werelden samen te brengen: die van de kamermuziek en die van de blaasorkesten. In een intensief traject verdiept Nieuw Geluid zich in de unieke Calefax-speelstijl.

Tournee Nieuw-Zeeland 2020 – geannuleerd

Tournee Nieuw-Zeeland 2020 – geannuleerd

Helaas hebben we moeten besluiten in verband met het Coronavirus onze concerttournee te annuleren.

Tournee Verenigde Staten 2020 – geannuleerd

Tournee Verenigde Staten 2020 – geannuleerd

Helaas hebben we moeten besluiten in verband met het Coronavirus onze concerttournee te annuleren.

Tournee Zweden 2020

Tournee Zweden 2020

Van 9 t/m 16 februari 2020 reist Calefax voor een concerttournee naar Zweden, onder andere in Landskrona en Laholm.

Tournee Verenigd Koninkrijk 2019

Tournee Verenigd Koninkrijk 2019

Van 8 t/m 12 november 2019 reist Calefax voor een concerttournee en masterclass naar Engeland en Wales in o.a. Cardiff en Londen.

Un Momento Dado

Un Momento Dado

Johan de Meij is één van de meest gespeelde Nederlandse componisten van vandaag. Zijn grootse werk Un Momento Dado componeerde hij op maat voor riektwintet en harmonieorkest.

Dansen op de vulkaan

Dansen op de vulkaan

In de eerste jaren van ons bestaan was Helena Rasker de vaste zangsoliste. Vele jaren en wederzijdse glanscarrières later werken we opnieuw samen in ons programma Dansen op de vulkaan! Tournee van 24 februari t/m 8 maart 2020.

Calefax maakt een scène

Calefax maakt een scène

Calefax verlost zich van de lessenaars en beweegt vrij over het podium in het programma Calefax maakt een scène. In samenwerking met choreograaf Sanne van der Put wordt de muzikale beleving verdiept door bewegingen van de vijf spelers vorm te geven.

Het orgel de kerk uit!

Het orgel de kerk uit!

We brengen de mooiste orgelmuziek naar de concertzaal van 27 oktober t/m 15 december 2019 in ons nieuwe programma Het orgel de kerk uit!.

Val

Val

Van 20 september t/m 21 november brengen we met Val samen met theatergezelschap Schweigman& een muzikale ode aan het vallen, waarbij we onze angst recht in de ogen kijken.

Tour Japan 2019

Tour Japan 2019

Van zondag 17 t/m zondag 24 maart 2019 reist Calefax Rietkwintet naar Japan voor hun vijfde concerttournee in o.a. Tokyo, Kyoto, Hiroshima.

Tour Verenigde Staten 2019

Tour Verenigde Staten 2019

Van zondag 3 t/m dinsdag 12 februari 2019 reist Calefax Rietkwintet naar de Verenigde Staten voor een serie concerten en masterclasses in o.a. New York, Californië, Utah en Colorado

PAN Festival 2018

PAN Festival 2018

Het kortste festival van Nederland! De PAN is Calefax’ jaarlijkse feestconcert tussen kerst en oud en nieuw. Een muzikale potpourri-avond uitgegroeid tot een minifestival van formaat.

Calefax met o.a. Davies, Reich, Volans & Nas

Calefax met o.a. Davies, Reich, Volans & Nas

Calefax in een minimalistisch getint programma. Met muzikale trekvogels van Carola Bauckholt, Steve Reichs visie op Manhattan en werk van Tansy Davies, de composer in residence van Het Concertgebouw.

In het hoofd van de componist

In het hoofd van de componist

Hoe ontstaat muziek? Waar komen noten vandaan? Bedenkt de componist een riedeltje of dringt de melodie zichzelf op? Zijn heftige emoties de broedkamer van gloedvolle muziek of is de stilte juist voorwaarde voor een muzikale storm?

Droom of werkelijkheid

Droom of werkelijkheid

Is het echt of slechts een droom? En als het een droom is, is het daarmee onecht?

Hidden Gems

Hidden Gems

Ruim baan voor een aantal verborgen juweeltjes uit het Calefax-repertoire!

Dido & Aeneazz

Dido & Aeneazz

Calefax en trompetvirtuoos Eric Vloeimans brengen een gloednieuwe en swingende versie van Purcells beroemde barokopera Dido and Aeneas.

Zeven Sloten (4+)

Zeven Sloten (4+)

Een meezingconcert voor iedereen vanaf 4 jaar.

De Muziekfabriek (6+)

De Muziekfabriek (6+)

De vijf mannen van Calefax werken in een fabriek waar heel speciale verrekijkers worden gemaakt. Ze doen elke dag hetzelfde werk en dat bevalt ze prima.

Archief